НОВИНИ

ПП и ДБ започват преговори за общо явяване на предстоящите избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:54, 30.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След като Националният съвет на "Да, България", част от коалицията "Демократична България", възложи на ръководството на партията да работи за трайно обединение с "Продължаваме Промяната", да си припомним каква подкрепа получиха по отделно на последните два вота.

На предсрочните избори на 14 ноември 2021 г. за ПП гласуваха малко над 670 000 българи, а за ДБ - близо 167 000. На 2 октомври миналата година ПП получиха с близо 179 000 гласа по-малко, докато тези за ДБ се увеличиха с близо 20 000. На предстоящите избори на 2 април предстои да видим дали с общо явяване на изборите, двете формации ще съберат повече гласове, отколкото са получавали партиите поотделно.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" започват преговори за общо явяване на предстоящите избори. Снощи и "Да, България", както другите две формации в "Демократична България" реши да даде мандат на ръководството да води преговори с партията на Кирил Петков и Асен Василев за съвместни действия. Дали коалицията да е предизборна или следизборна очакват това да се изясни по време на преговорите.

Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България": "Трябва да изберем най-добрия вариант, за да постигнем максимум ефект. А ефектът, който целим е да постигнем първото място, което да ни позволи да наложим своя дневен ред и своята визия за формиране на управление на страната на база на това, което се оформи като формула в рамките на общите ни усилия във втория и в третия мандат в досегашното 48-о НС".

Според Христо Иванов целта на коалицията е да се реши, по думите му, историческата задача - България да излезе от спиралата на безперспективност и липса на възможност да се формира управление. Увери, че в листите ще има лидери, които да мобилизират повече избиратели. "Продължаваме Промяната" се готвят за предизборна коалиция.

Даниел Лорер, ПГ на "Продължаваме Промяната": "Това обединение, което предстои да се случи, ще донесе нова надежда на цяла България. Обединението между ДБ и ПП е в посока финализиране. Вие знаете, че и ДСБ и ДБ дадоха мандат на преговарящите да разговарят с нас как това точно ще се случи. Твърдо вярвам, че ние ще сме номер едно и че следващото правителство, което ще бъде предложено в 49-ото НС, ще бъде излъчено именно от тази формация".

Може ли коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" да изместят ГЕРБ-СДС от първото място на последните избори. Социологът Димитър Ганев смята, че засега е трудно да се прогнозира, но е убеден, че ще има интрига в това състезание.

Димитър Ганев, социолог: "В политиката обаче две плюс две не е равно на четири, то може да е равно на пет, може да е равно и на три. Всичко зависи от това как ще бъде разказана тази коалиция. Дали този разказ ще успее да увлече още хора, освен двата електората след подобна коалиция или път напротив - би могла да дистанцира част от избирателите на всяка една от двете".

Сериозен плюс е възможността коалицията да стане първа политическа сила, което носи и психологическо предимство, смята Димитър Ганев. Минусите обаче също са сериозни.

Димитър Ганев, социолог: "Тази периферия на ПП, която все пак ги предпочете на последните избори, която живее в по-малките населени места и няма толкова високи доходи вероятно трудно ще припознае коалиция с ДБ, защото ДБ е далечна за тях формация, концентрирана в столицата, хора с по-високи доходи, по-образовани с по-различен дневен ред . И това би могло да дистанцира самите симпатизанти на ПП. Защото ПП има по-голяма периферия, затова е предизвикателство".

Подредбата на листите при коалиция с повече участници също носи сериозни предизвикателства и напрежение. Практиката е показала, че понякога такива коалиции освен механичния сбор на избирателите на отделните партии имат и бонус. Такъв беше случая с "Обединение патриоти", които събраха повече гласове от сбор на ВМРО, НФСБ и "Атака". Виждали сме а и обратния пример - коалицията между НФСБ и "Воля", заедно събраха по-малко, отколкото всяка партия поотделно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събирани ли са подписи за референдум в училище във Варна?
Събирани ли са подписи за референдум в училище във Варна?
Арести на Орлов мост (СНИМКИ И ВИДЕО)
Арести на Орлов мост (СНИМКИ И ВИДЕО)