НОВИНИ

Към изборите: ДСБ даде зелена светлина за преговори, коалиция ПП - ДБ е все по-вероятна (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:33, 28.01.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

"Демократи за силна България" дадоха мандат на председателя си за преговори за коалиция с "Продължаваме Промяната" за предстоящите избори на 2 април.

Останалите партии от "Демократична България" - "Да, България" и "Зелено движение", ще решат в следващите дни. "Продължаваме Промяната" вече възложи на лидерите си да водят разговори за обединение с "Демократична България". И от двете формации направиха заявка за първа сила на предсрочните избори през април.

Още преди началото на националното съвещание председателят на "Демократи за силна България" беше уверен, че ще получи мандат за преговори за коалиция и очакват тя да бъде успешна.

"Поставяме си висока цел - първа политическа сила и първи мандат за съставяне на кабинет след изборите. Изключително важно е кой ще управлява страната до местните избори. Ако искаме да разбием феодалните владения на ГЕРБ в големите градове на страната, не трябва да допускаме служебната власт или правителство, доминирано от ГЕРБ, да управлява страната, защото корупционните практики, през които се контролира местната власт, са известни на всички", коментира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

ДСБ решава на национално съвещание за общо явяване на изборите с "Продължаваме Промяната"

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който беше гост на форума на ДСБ, смята, че ключът към успеха на следващите избори е намирането на формула на участие, в която трябва да бъде излъчено силно демократично и реформаторско управление.

"Защото виждаме, че и в политиката няма вакуум, т.е. ако не можем да наложим такова управление с такъв дневен ред, властта отива другаде. От тази гледна точка, това е наше задължение, което ние трябва да намерим начин да изпълним. Определяща е политиката и политическата посока. Най-доброто решение е тази задача, която формулирах - излъчването на управление, което е демократично, реформаторско и ориентирано с висока амбиция към Европа", каза Христо Иванов.

От "Продължаваме Промяната" тръгват на преговори за коалиция с "Демократична България" с амбиция да покажат какво означава "Съединението прави силата".

"Процес, който се казва "обединението на добрите сили". Всички демократични общности, партии, хора с каузи и с активности, с идея България да бъде различна държава, да бъде просперираща, започваме голямото обединение. Това, което ще видите е, че следващите три месеца този процес ще продължи като една лавина", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

При откриването на националното съвещание Атанас Атанасов предупреди ,че изборите ще са тежки и обяви ГЕРБ за основен противник, заради овладяната от тях местна власт.

"Днес отново въпросът е: или ние, или те", коментира той.

"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" имат време за преговори и решения до регистрацията за предсрочните парламентарни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според президента на РСМ България политизира побоя над Христиан Пендиков
Според президента на РСМ България политизира побоя над Христиан Пендиков
Продължава частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово
Продължава частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово