НОВИНИ

Продължава частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 28.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Обявеното частично бедствено положение тази седмица в селата Каравелово и Богдан върна големия страх на хората, преживяли опустошителното наводнение през септември миналата година.

От община Карлово обявиха, че в момента опасност за жителите и домовете им няма. И днес тежка техника почистваше речните коритата от тоновете пясък, за да не прелеят реките.

Пет месеца след потопа жителите на Каравелово и Богдан отново се върнаха към ужаса от преживяното. След дъждовете тази седмица дворовете на хората отново са се напълнили с вода

"Потърсих съдействието на пожарната, тъй като в двора количеството вода беше доста голямо", казва Татяна Тодорова от село Каравелово.

"Сега правя един канал, да може този гьол да се изтече, за да може да не ходим в калта, колкото е възможно", добави Рангел Бакалов - също жител на Каравелово.

Багери и днес разчистваха пясъчните наноси в речните корита в Каравелово и Богдан.

"Ситуацията се подобрява, тъй като спряха валежите и в момента нивото на реката спада и в момента чистим наносите от моста към гората, което е проблемният участък", обясни Николай Цветков - зам.-кмет на община Карлово.

"За около един ден само за работа с машините сме свалили нивото с 40 сантиметра на водата, което е добре, това означава, че превантивните мерки са навреме", добави Данка Люртова - зам.-кмет на община Карлово.

Коритата на реките ще бъдат почиствани от наносите, докато се достигне до дълбочина от 2,5 метра от речното дъно. Екипи на полицията също следят денонощно нивата на реките в двете села.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Към изборите: ДСБ даде зелена светлина за преговори, коалиция ПП - ДБ е все по-вероятна (Обзор)
Към изборите: ДСБ даде зелена светлина за преговори, коалиция ПП - ДБ е все по-вероятна (Обзор)
Фестивалът "Сурва" се завърна в Перник след три години прекъсване (Снимки)
Фестивалът "Сурва" се завърна в Перник след три години прекъсване (Снимки)