НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Напрежението между София и Скопие се провокира и от двете страни

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 30.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Балкани
Слушай новината

Днешната среща на двамата вътрешни министри на България и РСМ показа опити от двете страни да се намали напрежението. Но то със сигурност ще бъде много високо, ще има сблъсъци, въпросът е доколко могат те да се намалят. Със сигурност няма да минем на спокойно честване на годишнината на Гоце Делчев. Това каза в студиото на "Още от деня" Милен Керемедчиев.

По думите му е странно, че вместо двамата министри да говорят за трафик на хора, те говорят как да стане спокойното преминаване на български граждани на територията на РСМ.

Кеременджиев смята, че "кукловодите" на напрежението са и от двете страни - от наша страна са ВМРО и "Възраждане" - партии, които защитават политиката на Русия, а от страна на РСМ - ВМРО-ДПМНЕ, които са основните защитници Северна Македония да не е част от ЕС, да е по-близка със Сърбия и Русия.

"Дългата ръка на Москва" е само една основна част за напрежението, смята Керемедчиев. Другата основна част са предстоящите избори в България и вероятните избори в РСМ.

"Тази тема в България се нагнетява от партии, които са извън парламента. Предизборната кампания има голяма част от това напрежение. От друга страна ВМРО-ДПМНЕ са най-голямата опозиционна партия в Македония и те правят всичко възможно да дестабилизират правителството и голяма част от техните симпатизанти са в основата на баталните сцени в Скопие", каза Керемедчиев.

Той прогнозира, че Северна Македония няма да влезе в ЕС през следващите 10 - 15 години.

Вижте целия разговор във видеото

Успяха ли вътрешните министри на България и Северна Македония да тушират напрежението, което витае във въздуха - вижте коментара в "Още от деня" на македонския журналист от "Радио 77" Столе Наумов:

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски не срещна затруднения в домакинството си на Черно море Тича
Левски не срещна затруднения в домакинството си на Черно море Тича
Недоносено бебе беше транспортирано с линейка, купена от кампанията "Kапачки за бъдеще"
Недоносено бебе беше транспортирано с линейка, купена от кампанията "Kапачки за бъдеще"