НОВИНИ

Повече от десетилетие се бави изграждането на Спешен център в Бобов дол

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 30.01.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от десет години се бави изграждането на спешен център в Бобов дол. В момента центърът се намира в помещение под наем, а опасенията са, че договорът може да бъде прекратен всеки момент и населените места в общината да останат без спешна медицинска помощ. Друг проблем за хората там е и липсата на болница от вече 15 години.

Преди две години частно лице закупува помещението на спешния център в Бобов дол. То се намира в болницата, която е в несъстоятелност от 2007 г. След договор с купувача, спешният център продължава да функционира като такъв и до ден днешен в същото помещение. Наемът се заплаща от ресорното министерство.

"Проблемът е друг, че преди 10 години ние дарихме на Министерството на здравеопазването терен, който трябваше да се построи нов Спешен център, но този Спешен център до ден днешен не е построен. Друго е когато Спешния център не си е на частно лице, тогава и аз като кмет и самата общественост ще бъдем по-спокойни", заяви Елза Величкова - кмет на Бобов дол.

От 15 години в града няма и болница. Здравното заведение е закрито заради липса на кадри. Сега в Бобов дол има само трима общопрактикуващи лекари. Александър има малко дете, всеки месец пътува за профилактични прегледи до Дупница:

- Като се разболеем, ходим по два, по три, миналия месец нещо кашляше, ходили сме 5 пъти до Дупница. Само 100 лева е горивото, лекарствата и те са около 100 лева, инхалатор и той. Не се ходи на работа, сложно е много.

- Много е неудобно да пътуваме в Дупница, чакаме автобуси, плащаме, чакаме там ред.

- За старите хора е лошо, и сме млади, имаме коли и заминаваме, обаче старите, които са сами и децата са им по чужбина, хващат автобус, мръзнат по спирки.

Преди години Министерството на здравеопазването дарява на общината линейка.

"Обслужва населението на селата от общината предимно, защото там са възрастни хора и не могат да пътуват и по график две медицински сестри обслужват населението по селата, измерват кръвното, правят инжекции, превързват рани или купуват лекарства", посочи кметът на Бобов дол.

Община Бобов дол е получила отговор от здравното министерство, че в момента тече процедура по избор на фирма изпълнител за изграждането на нов Спешен център.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстрадират в Германия още един младеж, работил в колцентър
Екстрадират в Германия още един младеж, работил в колцентър
Дебрецен преотстъпи Сана Гомес на Берое
Дебрецен преотстъпи Сана Гомес на Берое