НОВИНИ

След срещата Демерджиев-Спасовски: Властите в РСМ обещаха честването на Гоце Делчев да се проведе безпроблемно

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:13, 30.01.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Балкани
Слушай новината

Дни преди честванията на годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари българска делегация, водена от вътрешния министър Иван Демерджиев е в Скопие, в опит да се свали напрежението между двете държави. Властите в Северна Македония са обещали честването да се проведе безпроблемно. Тема на разговорите между вътрешните министри, е било и нападението над Христиан Пендиков в Охрид.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

В социалните мрежи се организират обаче блокади, така че да бъде спрян достъпът до Скопие от пътя, който идва от София, за да не се допуснат български граждани до честванията по повод рождението на Гоце Делчев.

Двамата вътрешни министри обаче обещаха, че обмяната на оперативна информация между двете министерства ще бъде изключително интензивна, така че да се осигури честването по начин, който няма да породи ново напрежение по оста София - Скопие. Защото по думите им Гоце Делчев е еднакво почитан и уважаван и от двете страни на границата и трябва да бъде почетен достойно.

Предстоящото отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев в края на седмицата беше в центъра на разговорите между Иван Демерджиен и колегата му Оливер Спасовски. Двете министерства ще си сътрудничат на оперативно ниво, за да осигурят спокойствието по време на събитието.

"Няма да бъде позволен никакъв инцидент. Полицията на Северна Македония взема всички необходими мерки", каза Спасовски.

"Коментирахме как да обезпечим сигурното и спокойно протичане на честването на годишнината на Гоце Делчев. Уверението на колегата Спасовски е, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки събитието да бъде обезпечено. Аз взимам и ще взема всички мерки хората, които ще дойдат от България за това събитие да не допускат правонарушение или провокация", каза Демерджиев.

Скопие обеща да не допуска инциденти при честването на Гоце Делчев, София - с мерки срещу провокатори

Демерджиев и Спасовски обсъдиха и разследването на нападението над Христиан Пендиков. Вътрешният министър на Република Северна Македония даде гаранции, че случаят ще бъде разкрит изцяло и обективно.

По време на срещата двамата вътрешни министри обсъдиха и необходимостта да се намали риска от подобни инциденти в бъдеще, които се отразяват и на отношенията между двете страни.

Демерджиев и Спасовски са единодушни, че отговорност на двете държави е стабилността в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър Пазарджик загуби от украинци в Турция
Хебър Пазарджик загуби от украинци в Турция
Все още издирват младия мъж, изчезнал по време на фестивала "Сурва"
Все още издирват младия мъж, изчезнал по време на фестивала "Сурва"