НОВИНИ

САЩ няма да изпратят F-16 на Украйна, Франция има изисквания, ако получи подобно искане

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:17, 31.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати няма да предоставят изтребители F-16 на Украйна, заяви президентът Джо Байдън.

Германия вече категорично отхвърли тази идея, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че "нищо не е изключено", но уточни, че до момента Киев не е отправял подобно искане.

Полша може да предаде изтребителите си Ф-16 на Украйна

Джо Байдън заяви още, че ще посети Полша, без да уточни кога. Въпросът е на фона на предположения за планирано пътуване до Европа, което да съвпадне с 24 февруари, когато се отбелязва една година от руската инвазия в Украйна.

След като Вашингтон и Берлин обявиха, че ще предоставят танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски настоя за още военна помощ, която да включва ракети с голям обсег и изтребители. Германия отхвърли идеята, а френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността с уточнението, че засега няма подобно искане от страна на Киев.

Ако все пак това бъде направено, Макрон очерта три критерия.

"По подразбиране, нищо не е изключено, но ние правим оценка на базата на три критерия. Първият - да е отправено искане с посочени срокове за обучение и доставки за украинската армия. Затова миналата седмица разговарях повече от час и половина с президента Зеленски. Вторият критерий е да няма ескалация - оборудването, което предоставим, да не поразява руска територия, а да помага на Украйна да оказва съпротива срещу Русия. И третият критерий е да не бъдат отслабени способностите на френската армия да защитава собствената си земя и хора".

Междувременно Франция и Австралия обявиха, че са се споразумели да си сътрудничат за производството на "няколко хиляди" 155-милиметрови снаряда за Украйна. Министрите на отбраната на двете държави разговаряха в Париж във формат 2 плюс 2, в който участваха и външните министри. Този вид снаряди се изстрелват от няколко западни артилерийски системи, предоставени на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават стачките във Франция заради планираната пенсионна реформа
Продължават стачките във Франция заради планираната пенсионна реформа
Депутатите се събират на извънредно заседание днес
Депутатите се събират на извънредно заседание днес