НОВИНИ

Комисията по казуса Nexo проведе заседание в парламента

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:54, 31.01.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за финансов надзор няма правомощие да прави проверки на компанията Nexo и свързаните с нея фирми, защото не са лицензирани за дейности, които са под надзора на ведомството. Това обяви председателят на институцията Бойко Атанасов, който беше изслушан във временната комисия към парламента свързана с казуса. От Националната агенция за приходите обявиха, че са направени проверки на дъщерно дружество на Nexo у нас, установени са нарушения, но са платени глобите по тях.

Гледайте заседанието тук:

Близо час и половина отне на специализираната комисия от Народното събрание, свързана със случая Nexo, да изслушат председателя на Комисията за финансов надзор, както и изпълнителния директор на НАП. По думите на председателя на комисията за финансов надзор Nexo и нейните свързани компании у нас не са лицензирани и съответно не подлежат на контрол от КФН. Оттам обясниха още, че работата и услугите, свързани с криптовалути, не се считат за дейности, свързани с финансовите инструменти не само у нас, но и в Европейския съюз.

Към Комисията за финансов надзор са получени шест сигнала от чуждестранни лица, свързани с дейността на Nexo. Три от сигналите са насочени към Българската народна банка, а един към НАП. От НАП обясниха, че също сигнала не е към тях и са го препратили към БНБ, тъй като става въпрос за вид банкови услуги.

Изпълнителният директор на НАП обяви, че са започнати нови данъчни проверки на 35 юридически лица и на 20 физически, които са свързани с дейността на Nexo у нас. Toй също така уточни, че не е работа на Националната агенция за приходите да разследва всички дарители на политически партии.

"След проверка се оказа, че всички дружества на Nexo - Nexo и всички свързани с Nexo дружества нямат лиценз и никога не са имали лиценз в Комисията за финансов надзор, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите, освен това не присъстват в списъка на нотифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната", заяви Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор.

"20 000 лева са извършени дарения, но тези дарения са напълно допустими, получили са ги като възнаграждение и всеки, който получи някакво възнаграждение, може да го дари на която си пожелае политическа партия. Във всички случаи НАП не е и не би трябвало да бъде, ако една партия получи дарение ние веднага да проверяваме дарителя, защото представете си, ако започнем да проверяваме дарителите на всички партии, това означава да направим политически натиск върху хората да не правят дарения", заяви Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

Работата на специализираната комисия, свързана с дейността на Nexo, няма да приключи, както е обичайно - с доклад, тъй като няма време той да бъде подготвен. Ще бъде подготвен все пак вид отчет, който се очаква да бъде подписан от всеки един от депутатите в комисията.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Костова отпадна от групата на националния отбор за мача със Сърбия заради травма
Ива Костова отпадна от групата на националния отбор за мача със Сърбия заради травма
Напрежение около честването на Гоце Делчев в РСМ - коментар на журналиста Маринела Величкова
Напрежение около честването на Гоце Делчев в РСМ - коментар на журналиста Маринела Величкова