НОВИНИ

България и Индия: 70 години дипломатически отношения

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 22.10.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

С уникална изложба на десетки експонати от цикъла "Индия" на световноизвестния наш художник Любен Стоев и документален филм за него беше отбелязана 70-годишнината от дипломатическите отношения между България и Индия.

Тя беше открита от посланика на Индия н. пр. Санджай Ранна, който оцени приноса на Любен Стоев за съвременното развитие на двустранните ни отношения и шанса на двете ни страни за още по-активни връзки в съвременния свят.

Събитието организираха в Софийския университет индолозите, галерия "Алма Матер" и клуб "Приятели на Индия" в България.

Свързан по силата на съдбата с източната култура и излъчване на земите и хората между реката Инд и свещената Ганг Любен Стоев не изпуска в живота си шанс да броди из тази необятна земя - колкото древна, толкова и съвременна, една от водещите глобални сили в днешния свят.

Отношенията ни са рядко срещани днес на Земята, защото въпреки превратностите на времето те неизменно са традиционно приятелски и изповядват философията и на древна Индия, и на древна България за един толерантен, хармоничен и справедлив земен свят.

А при нашето онлайн, дигитално отношение към света и хората контактът София - Делхи ни връща към човешките стойности и светлата страна на живота с голям шанс за авангардно сътрудничество не само в академичната, културната и духовната област, а и в IT сектора, електрониката и космическата наука - едни от новите аспекти в диалога между двете страни. Никой не оспорва, че тандемът България - Индия е източник на огромна положителна енергия на Земята.

"Неслучайно изложбата, както и документалният филм за художника - сътворен от семейството му, по-малкият му брат - също световноизвестен наш кинорежисьор Джеки Стоев и двамата му сина, привлякоха веднага не само приятели и почитатели на Индия, но и студентите с невероятното транскодиране на тази земя: Микрокосмос на Вселената от таланта на Любен Стоев", заяви н. пр. Санджай Ранна, посланик на Индия в България.

Автор: Даниела Кънева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близък изток - ответни удари, евакуация и деескалация на напрежението, възможна ли е тя?
Близък изток - ответни удари, евакуация и деескалация на напрежението, възможна ли е тя?
Янаки Милев стартира успешно на тенис турнир в Санта Маргерита ди Пула
Янаки Милев стартира успешно на тенис турнир в Санта Маргерита ди Пула