НОВИНИ

Във фокуса на Европа: Цената на войната, дипломацията и не/възможния мир

ЕП ще предостави заем за Украйна, призова за незабавно прекратяване на огъня в Ливан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:34, 22.10.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Двете войни - тази в Украйна и тази в Близкия изток, очаквано бяха сред акцентите в дебатите и тук в Страсбург. 35 млрд. е заемът, който страните от ЕС ще предоставят на Украйна, която вече почти три години е във война. Решението беше подкрепено от 518 евродепутати, 56-има гласуваха “против”, а 61 се въздържаха. Какви са аргументите на лагерите “за” и “против”, както и каква е позицията на депутатите за ескалацията в Ливан?

снимка: БТА

Две години и осем месеца по-късно Украйна продължава да е обект на агресията на Русия и е време Москва да плати сметката - позицията, около която се обединиха по-голямата част от евродепутатите. Средствата няма да бъдат от европейския бюджет, а от замразени руски активи.

"От първия ден на войната на Путин повтаряме едно - Русия трябва да плати за разрухата, която сее в Украйна и за възстановяването на тази държава. Можем да го постигнем като използваме замразените руски активи. И нека не забравяме - Украйна се бори не само за себе си, а защитава свободата и демокрацията на цяла Европа. Цената, която украинските граждани плащат за тази война, не може да бъде измерена в долари и евро", заяви Карин Карлсбро, евродепутат от Швеция, “Обнови Европа”.

Решението на ЕП беше последната необходима стъпка, за да бъде отпуснат заемът, който лидерите на страните-членки преди това одобриха. "За" гласуваха 518 евродепутати.

"С този вот оправяме категорично послание - че използваме замразените руски активи именно за Украйна и че агресорът трябва да си плати", каза Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.

Александър Зел от “Алтернатива за Германия” е сред 61-те депутати, гласували “против”.

"Нека да е ясно - ние осъждаме руската инвазия в Украйна - това е в разрез с международното право. Но също така сме на мнение, че тази война трябва да бъде приключена по дипломатически път", заяви Александър Зел, евродепутат от Германия, "Европа на суверенните нации".

Европейският парламент призова и за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и осъди израелските удари срещу сините каски на ООН. Еврокомисарят по въпросите за хуманитарната помощ и управлението на кризи Янез Ленарчич припомни, че 16 държави от ЕС са част от миротворческата мисия в Ливан и че съгласно резолюция 1701 на ООН, именно ЮНИФИЛ трябва да са единствените въоръжени сили южно от река Литани.

Вижте повече от специалните ни пратеници Джанан Дурал и Владимир Богдански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Диди" Комбс
Седем нови граждански дела са заведени срещу Шон "Диди" Комбс
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" на 62 км в посока Бургас, има пострадали
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" на 62 км в посока Бургас, има пострадали