НОВИНИ

Как МЗ ще се справи с обвиненията за недостиг на лекарства за трансплантирани?

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
11:47, 22.10.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Здраве
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Пациенти са разтревожени от недостиг на лекарство срещу отхвърляне на трансплантирани органи. Те твърдят, че проблемът е хроничен и медикаментът се открива трудно в аптечната мрежа. От Министерството на здравеопазването посочват обаче, че наличностите в страната са достатъчни за нуждите на българските пациенти.

Александър Цолов получава нов бъбрек при трансплантация през 2013 година. Оттогава той трябва да приема медикаменти всеки ден, за да не отхвърли организма му чуждия орган.

"От ден едно след трансплантацията се налага да пия това лекарство, което подтиска имунната система и позволява на бъбрека да работи. До ден днешен го пия това лекарство и е много важно да не се пропуска", разказа трансплантираният пациент Александър Цолов

Пациентите като Александър обаче често трудно откриват необходимите лекарства.

"Тук в България често се случва да не се открива лекарството в аптечната мрежа и е трудно, защото се издават протоколи за това лекарство, трябва да се вземат в точно определен ден. На два-три месеца ми се случва да търся в различни аптеки. Търся всякакви варианти - от други трансплантирани", обясни Александър Цолов.

Според Българския пациентски форум проблемът е хроничен.

"Всички имуносупресирани лекарства са реекспортирани, за да бъдат продадени в чужбина. При нашия пазар за българските трансплантирани пациенти винаги е имало някакъв инцидент, забавяне, което кара пациентите да се чувстват несигурни и да си разменят лекарства" коментира Иван Димитров, който е председател на Български пациентски форум.

От пациентската организация многократно са сезирали Министерството на здравеопазването за проблема. В тази връзка са пуснали и сигнал, че в Стара Загора от два месеца не може да бъде намерен конкретен медикамент за трансплантирани.

"И отговорът на д-р Пенков, който е заместник-министър на здравеопазването, е, че са направили проверка Изпълнителната агенция за лекарствата, НЗОК и Министерство на здравеопазването и са разбрали, че количествата, които са необходими за пациентите биват вкарвани и съществуват като количества, но по-голямата част от тях са реекспортирани в други страни в Европа", обясни Иван Димитров.

От МЗ посочват в позиция до БНТ, че доставките на въпросните медикаменти са регулярни през изминалите месеци, а следващата е през ноември. От ведомството уверяват, че наличните медикаменти са достатъчни за задоволяването на потребностите на българските пациенти и не потвърждават да има реекспорт.

От Министерството на здравеопазването посочват още, че залагат пакет от мерки за проследяване и мониторинг на наличностите на лекарствени продукти в реално време в законопроект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той предвижда задължение за подаването на информация за доставените количества от лекарствени продукти, наличните в складовете количества, от всеки субект във веригата на лекарствоснабдяването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата експертиза по делото за намерената в куфар Евгения доказва, че жената е била удушена
Новата експертиза по делото за намерената в куфар Евгения доказва, че жената е била удушена
Волейболистите до 20 г. заслужиха приза за Отбор на месец септември
Волейболистите до 20 г. заслужиха приза за Отбор на месец септември