НОВИНИ

"Войната по пътищата": За какво се договориха от сдружение "Ангели на пътя" с властта?

Алекс Донев
от Алекс Донев
08:57, 22.10.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Представители на сдружението "Ангели на пътя" се срещнаха с министъра на вътрешните работи Атанас Илков.

За пореден път близките на загинали в автомобилни катастрофи настояха за по-строги мерки срещу безумията по родните пътища. Исканията са за по-строги наказания за извършителите на пътно-транспортни произшествия, по-високи глоби, завишен контрол, отнемане на свидетелствата за управление на МПС при повторни престъпления.

Срещата се проведе в деня, в който Софийският градски съд заседава по делото за смъртта на 14-годишния Филип Арсов, на което бяха разпитвани още свидетели. След срещата за ратко беше блокирана и улица "Алабин" - като съпричастност с близките на загиналия Филип.

Как протече делото и за какво успяха да се преборят от сдружение "Ангели на пътя"?

"Поредното дело, което беше отложено, заради неявяване на свидетели. И пак ние говорим, че най-вече трябва промяна в законодателството. При положение, че свидетелите веднъж са дали показания и са разпитани, трябва наново родителите да слушат как е било убито детето, какво се е случило, как е летял, колко метра, къде е паднал, къде му се е разбила главата, което е абсурдно", коментира Петя Иванова от сдружение "Ангели на пътя".

"След разправии в залата съдията издаде решение да бъдат принудително докарани с глоби, а на другите, които не могат да им намерят адресите, по най-бързия начин да бъдат открити с помощта на мобилните оператори", каза още Петя Иванова.

От сдружението настояват за реформи, така че съдебната система да работи адекватно.

"Ние за това повтаряме, че много успешно трябват реформи и законодателни промени, за да може съдебната власт да си върши правилно нещата. И пак казвам, тези родители загубиха най-важното - именно децата си. Те няма какво да губят и е въпрос на време да имаме разправия със съдии и с прокурори."

Петя Иванова обясни, че при вчерашната среща с министър Илков са били поети по-конкретни ангажименти.

"Да, ние всеки път повтаряме, тъй като държим мярката за отнемане на автомобилите на пияни, дрогирани шофьори да остане. В момента Висш съдебен съвет иска тя да бъде отменена. И затова ние имахме среща и със Сарафов, и с министъра на вътрешните работи, на което държим тази мярка да остане и те да излезнат с примери колко автомобили са отнети, как върви процедурата. Оказа се, че са закупени още към 280 - 290 камери. Ние държим да има задължително нови лаборатории, да се открият, за да стават по-бързо тестовете. Оказва се, че в момента 4 нови лаборатории в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен ще бъдат открити до януари месец. Като идеята е две от лабораториите да отметнат тези, които за сега са останали поради невъзможност да бъдат обработени, а две вече да обработват новите, за да стават по-бързо".

"Ние винаги разграничаваме случаите. Говорим конкретно за пияни, дрогирани и нагли шофьори, които не спазват законите. И искам да кажа нещо. Нашите деца умират с пълното съзнание, че умират премазани между гумите. Сам сами, без мама, без тати, както каза майката на Филип. И тези шофьори след това са на свобода, с години се протакват дела и повярвайте, ние нямаме какво да губим. Ние много лесно можем да вземем законодателството в нашите ръце. Не, ние искаме да предпазим всички деца, всички хора да сбъднат мечтите си да се приберат живи и здрави", каза още Петя Иванова.

Вижте прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима са задържани при спецакция срещу купуване на гласове в Сливен и Нова Загора
Трима са задържани при спецакция срещу купуване на гласове в Сливен и Нова Загора
Реал срещу Борусия в повторение на финала в Шампионската лига
Реал срещу Борусия в повторение на финала в Шампионската лига