НОВИНИ

Втора нощ масирани израелски удари срещу Бейрут, има десетки загинали, сред които и дете

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:17, 22.10.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Втора нощ на масирани израелски удари срещу Бейрут с цел унищожаване на финансовата система на Хизбула. Ливанските власти твърдят, че са загинали 13 души, а над 20 са ранени при атака близо до най-голямата болница в столицата. В отговор Хизбула изстреля ракети срещу Израел. Мишена е била военна база близо до Тел Авив. За пореден опит за постигане на прекратяване на огъня, в Близкия изток пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Така изглеждаше Бейрут през нощта. Израел съобщи, че мишени са били само обекти, свързани с Хизбула. Ракета падна до болница "Рафик Харири", която е най-голямата в Ливан. Ливанските здравни власти съобщиха, че сред загиналите има и дете.

Под друга голяма болница, в сърцето на Бейрут, израелската армия съобщи, че се намира бункер на Хизбула.

"Това е болницата. От двете страни се виждат вход и изход. Това са входни и изходни тунелни шахти от подземието за подземния бункер. Ето, това е бункерът. В него има стаи, легла и инфраструктура за дълът престой, както и възможност за водене на битка от подземието. Хизбула е построила този бункер точно под тази болница. В момента в бункера има стотици милиони долари в брой и злато", твърди Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израелската армия увери, че няма да атакува болницата, но ще я наблюдава постоянно.

Друг трезор на Хизбула е бил унищожен при израелската операция вчера срещу финансовата система на ислямисткото движение.

"Израелските военновъздушни сили извършиха серия от прецизни удари по финансови крепости на Хизбула. Една от основните ни цели беше подземен трезор с милиони долари в брой и злато. Парите бяха използвани за финансиране на атаките на Хизбула срещу Израел. Това хранилище е умишлено разположено под жилищна сграда. Нашите удари ще понижат способността на Хизбула да финансира атаките си срещу израелците", подчерта още Хагари.

14 обекта в Бейрут на "Ал Кард ал Хасан" - банката на Хизбула са били унищожени вчера.

"Ударихме близо 30 цели в Ливан, свързани с финансовата система на Хизбула. „Ал-Кард ал-Хасан“, която получава средства от Иран, предоставя заеми и в крайна сметка финансира тероризма на Хизбула", заяви Херци Халеви, началник на генералния щаб на армията на Израел.

Две седмици преди президентските избори в Съединените щати, американският държавен секретар Антъни Блинкен за пореден път ще се опита да постигне прекратяване на огъня в Близкия изток. Това е 11-ата му визита в района. Започна от Израел, но засега не е ясно кои са другите държави, които ще посети.

Обявявайки посещението на Антъни Блинкен в Близкия изток, сегашният вицепрезидент и кандидат на демократите за Белия дом, Камала Харис заяви, че "трябва да се сложи край на войната".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 22.10.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 22.10.2024 г., 12:25 ч.
Среща на високо равнище: Лидерите от БРИКС се събират
Среща на високо равнище: Лидерите от БРИКС се събират