НОВИНИ

Финансовата система на Хизбула е на прицел, обяви Израел

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:44, 21.10.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия обяви, че е нанесла удари по "десетки" сгради, в които се помещават клонове на "Ал Кард ал Хасан" - банката, за която се смята, че принадлежи на шиитската групировка Хизбула. От 2007 година банката е под санкциите на Вашингтон. Израелската армия тази нощ извърши атаки в различни райони на Ливан.

Южен Бейрут. След призив за евакуация израелската армия нанесе удари по сгради на "Ал Кард ал Хасан".

"В следващите дни ще разкрием как Иран финансира терористичните дейности на Хизбула - като използва граждански институции, асоциации и неправителствени организации, които действат като прикритие за терористична дейност", заяви Даниел Хагари, говорител на армията на Израел.

Израелската армия призова цивилното население в 20 зони в Ливан да се евакуира. Банката има 34 клона в цялата страна. В Бейрут са 14, повечето в южните райони на столицата, смятани за укрепление на Хизбула.

"Магазинът ни беше ето там, но вече го няма. Това е жилищен квартал", казва местен жител.

Създадена през 1982 година като благотворителна фондация, "Ал Кард ал Хасан" вече е най-мощната финансова институция в Ливан. Тя не зачита традиционните западни системи, налага свои правила и дава възможност на ливанците да заобикалят ограниченията, наложени от местните банки.

Банката предлага малки безлихвени заеми в щатски долари, обезпечени с поръчител или депозити в злато. Много хора се възползват, за да плащат такси за училища, университети или да поддържат бизнеса си.

Преди три години бившият лидер на Хизбула Хасан Насрала заяви, че около 300 000 хиляди души са теглили заеми от "Ал Кард ал Хасан". По думите му, от създаването си банката е отпуснала около 3 милиарда и 700 милиона долара на повече от 1,8 милиона души.

Бумът на банката започна преди 5 години, когато икономиката на арабската страна рухна. Банките се оказаха пред банкрут. Стигна се до масови протести, щурмуване на банки, дори вземане на банкови служители за заложници и банкови обири. Като Сали Хафез, която през декември 2022 г. нахлу с пистолет в банка, за да открадне пари, необходими за лечението на сестра ѝ от рак.

"В един момент достигаш предела, в който вече от нищо не се страхуваш. Бях ѝ обещала, че ще взема пари, за да може тя да се лекува и да отгледа дъщеря си", разказа Сали Хафез на 28.12.2022 г.

Масово отчаяние в Ливан, от което Хизбула и банката "Ал Кард ал Хасан" умело са се възползвали. Според анализатори разрушаването на сградите няма да доведе до унищожаването на банката. Най-вероятно тя отдавна е прехвърлила парите в чужбина, вероятно в Иран - основният спонсор на Хизбула.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на Дунав Русе отново са в Суперлигата (ВИДЕО)
Волейболистите на Дунав Русе отново са в Суперлигата (ВИДЕО)
В Бургас представят изложба на лични вещи на плеяда шампиони (ВИДЕО)
В Бургас представят изложба на лични вещи на плеяда шампиони (ВИДЕО)