НОВИНИ

С по-малко от 1% разлика: Молдовците казаха "да" на присъединяването на страната към ЕС

Паралелно с референдума вчера се проведоха и президентски избори

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:27, 21.10.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Молдовците казаха "да" на присъединяването на страната си към ЕС, но с много крехка преднина пред евроскептиците - с по-малко от един процент разлика. Паралелно се проведоха и президентски избори, след които Молдова отива на балотаж. Настоящият проевропейски държавен глава Мая Санду получи над 42 на сто от гласовете, а основният ѝ проруски опонент Александър Стояногло - 26% при избирателна активност 51%. Двойният вот е разглеждан като тест за стремежа на Кишинев да се откъсне от сянката на Москва, но именно съмненията за външна намеса го помрачи.

Президентът Мая Санду обяви победа на първия тур на президентските избори и на референдума за членството на Молдова в ЕС. Но предупреди за извършена външна атака срещу демокрацията и проевропейското бъдеще на страната. По думите ѝ, чуждестранни сили, които действат в разрез с молдовските интереси, са се опитали да купят гласове:

"Целта е била да бъдат купени 300 хиляди гласа. Внимателно трябва да разгледаме къде са допуснатите грешки и да се поучим от това посегателство срещу суверенитета ни. Но не е нормално да сме в ситуация, при която престъпни групи подкупват избиратели. Това е сравнително ново явление за Молдова и опасност за всяка демокрация."

ЕС потвърди подкрепата си за демократичните реформи в Молдова.

Петер Стано - говорител на ЕК: "Молдова е много важен партньор на ЕС. Знаем, че този вот се състоя при безпрецедентна намеса и опити за сплашване от страна на Русия и нейните проксита с цел да дестабилизират демократичните процеси в Молдова."

Кремъл заяви, че изборите в Молдова не са били свободни, а резултатите им повдигат много въпроси.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: "Виждаме трудно обяснимо увеличение на гласовете в подкрепа на Санду и броя на участниците в референдума, които са за ЕС. Всеки наблюдател, който е наясно с политическите процеси, може да забележи, че има аномалия при увеличаването на тези гласове."

снимки: БТА, БГНЕС

При частичното преброяване за кратко неподкрепящите еврочленството на Молдова водеха, преди резултатът да се обърне.

Надя Мазмир - издател: "Хората не разбират съвсем добре въпроса, някои смятат, че ще влезем още утре в ЕС и това поражда страхове."

Резултатите в подкрепяния от Русия източен сепаратистки регион Приднестровие дават преднина на проруския кандидат Александър Стояногло на президентските избори. Там над 60% не са съгласни европейският път на Молдова да бъде записан в конституцията, като този процент в другия контролиран от проруски сепаратисти регион Гагаузия е над 90 на сто. Евроскептични са нагласите и в населения с компактна българска общност район Тараклия, където Мая Санду събира едва 4% подкрепа и само 13% казват "да" на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Фурнаджиев: Очаквам националният отбор по биатлон за жени да бъде изненадата на Световната купа
Атанас Фурнаджиев: Очаквам националният отбор по биатлон за жени да бъде изненадата на Световната купа
93 000 хартиени бюлетини за парламентарния вот пристигнаха в Смолян
93 000 хартиени бюлетини за парламентарния вот пристигнаха в Смолян