НОВИНИ

Между ЕС и проруските движения - каква съдба очаква Молдова?

Последните данни показват, че молдовците приемат присъединяването на страната в Европейския съюз

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
11:40, 21.10.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Обрат в резултата от референдума в Молдова - последните данни показват, че молдовците приемат присъединяването на страната в Европейския съюз. При преброени близо 99% от гласовете, малко над 50 на сто от молдовците са гласували "за".

С референдума се проведоха и президентски избори. Настоящият държавен глава Мая Санду е начело с 46% от гласовете, но не събра достатъчно подкрепа, за да избегне втори тур.На балотажа тя ще се изправи срещу проруския ѝ опонент Александър Стояногло, който получи 26% от вота.

снимка: БТА

Трепетна нощ, изпълнена с изненади в Молдова. Внезапно, почти преди края на преброяването, вотът се обърна и гражданите дадоха зелена светлина за вписване в Конституцията на членството в Европейския съюз като стратегическа цел. Референдумът беше признат за валиден с над 51% избирателна активност. Но на президентския вот Мая Санду не получи очакваната голяма преднина пред опонентите ѝ.

Предварителните резултати на референдума стреснаха проевропейския лидер и неговите поддръжници. По-малко от 1% делеше Молдова от отхвърляне на членство в ЕС. Според Санду изборите са били опорочени от руска намеса с купени над 300 000 гласа.

"Престъпни групи, работещи заедно с чужди сили, против националните ни интереси, атакуваха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда, използвайки най-позорните средства, за да задържат нашите граждани и нашата нация, попаднала в капан на несигурност и нестабилност", заяви Мая Санду, президент на Молдова.

Проруските движения в бившата съветска република са най-явни в самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република и автономния регион Гагаузия. Районите са контролирани от проруски сепаратисти и са икономически, политически и военно подкрепяни от Русия. Именно затова те са най-лесните мишени за манипулация.

"През март се срещнах с президента Путин и обсъдихме проекти за региона, където Русия може да помогне. Вече постигнахме няколко неща, като например допълнителни пари за пенсионерите".

Кремъл отрече обвиненията за намеса в изборите в Молдова. Дори при почти 100% преброени бюлетини, резултатът остава оспорван и съдбата на Молдова за много десетилетия напред още не е решена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ангели на пътя" в търсене на справедливост за отнетия живот на децата си
"Ангели на пътя" в търсене на справедливост за отнетия живот на децата си
Кой спечели и къде ще има балотаж след частичните местни избори?
Кой спечели и къде ще има балотаж след частичните местни избори?