НОВИНИ

Абсурд във Варна: Археолозите нямат помещения за реставрация

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петя Иванова
10:20, 21.10.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Абсурд във Варна. Специалистите от Регионалния исторически музей срещат сериозни затруднения с реставрацията на безценните археологически находки, сред които е откритата преди дни уникална римска статуя. Причината - липсата на подходящи помещения за реставрационни ателиета. Специалистите са принудени да работят на открито, във фургони или в коридорите в музея. Има ли решение този проблем?

Завеждащият отдел "Археология" към РИМ - Варна доц. д-р Мария Манолова обясни, че проблемът с реставрационните ателиета е от много време. През 2008 г. той става изключително остър, след като помещенията, които са използвани от реставраторите, са дадени на градската галерия.

"Тогава е предложен този вариант с фургоните, който трябваше да е временен. Оказва се обаче, че твърде дълго остават нашите реставратори във фургоните, което затруднява сериозно работата им. РИМ - Варна е най-големият след София и има паметници от различен характер. Нашите реставратори имат грижата за находки от хартия, метал, стъкло, дърво, керамика и най-вече имат ангажимента към паметниците, които са с различни размери. Всеки предмет, постъпвайки във фонда, на който и да е музей, първо подлежи на първична консервация и възстановяване, след което оставяйки в музея продължава да се реконсервира, да се полага грижа за него. Когато става въпрос за толкова много паметници, това изисква и адекватни помещения, които към момента не разполагаме", обясни завеждащият отдел "Археология" към РИМ - Варна доц. д-р Мария Манолова.

Доц. Д-р Мария Манолова предупреди, че е застрашено бъдещето на експонатите.

"Това е логично, когато не може адекватно да се опазва един паметник, той е обречен на разруха. За абсолютно всички паметници важи това, че ако не се намесят бързо реставратори, започват да се разпадат", добави доц. Манолова.

Милен Маринов, който е завеждащ отдел "Реставрация и консервация" в РИМ - Варна, обясни, че предлаганите досега от общината помещения, не са подходящи.

"Предлаганите ни помещения не са подходящи, защото не отговарят на условията за осветеност, вентилация - бивши клубове и ресторанти с прозорци метър на метър", каза Милен Маринов.

Предстои реставраторите да огледат ново предложение за помещения за работа в тях - в стоматологията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арне Слот засипа с похвали отбора си след успеха над Челси
Арне Слот засипа с похвали отбора си след успеха над Челси
Тийм се сбогува с феновете си по време на шоу мач във Виена
Тийм се сбогува с феновете си по време на шоу мач във Виена