НОВИНИ

Над 12 милиона американци дадоха своя глас "за" новия стопанин на Белия дом

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 21.10.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Две седмици преди президентските избори в Съединените щати милиони американци упражниха правото си на глас. Традиционно демократите гласуват рано по пощата, докато републиканците предпочитат да го направят в деня на изборите. Тази година обаче повече привърженици на Републиканската партия са активни и в периода на ранно гласуване.

Денят на изборите в Съединените Щати е вторник, 5 ноември, но избирателната дейност е в разгара след като секции вече отвориха в почти цялата страна. Според последни данни, цитирани от Ню Йорк Таймс, над 12 милиона души вече са подали глас по пощата или лично. В южния щат Джорджия, в деня, в които избирателните секции отвориха в средната на октомври, се е наблюдавала рекордно висока избирателна активност. Посетихме щата Вирджиния, едно от първите места в страната, където избирателните секции отвориха още в края на септември.

"Мисля, че ще имаме спокойни избори. Налице обаче са реални тревоги на хората, като репродуктивните права на жените - това е и моето най-голямо притеснение", каза Мерилин Кели, гласоподавател от Маклейн.

"Много съм притеснен за абортите, защото това е началото на завой за гражданските права. Не се тревожа за забраната на имиграцията. Всеки тук е имигрант", заяви Лари, жител на Маклейн.

"Икономиката е важна за всеки, тя е сред темите, които определят моя вот. Манипулирането на изборите е реален проблем. Притеснена съм какво ще се случи в деня на изборите".

През 2020 г. ранното гласуване на демократите допринесе за по-висока избирателна активност, която помогна на Джо Байдън да спечели надпреварата за Белия Дом. Докато опонента му Доналд Тръмп призоваваше привържениците си да не гласуват по пощата или преди изборния ден, изразявайки необосновани съмнения за опити за изборна измама. Тази година републиканецът смекчи тона си относно ранното гласуване.

Вижте повече от кореспондента на БНТ Радослав Минчев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23 души се включиха в турнирите по шахмат за хора с увреден слух
23 души се включиха в турнирите по шахмат за хора с увреден слух
Сезонът за Наоми Осака официално приключи
Сезонът за Наоми Осака официално приключи