НОВИНИ

Кой спечели и къде ще има балотаж след частичните местни избори?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 21.10.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Нито един от общо 8-те кандидати за кмет на районите "Приморски" и "Одесос" във Варна не можа да спечели половината плюс един от гласовете на избирателите на частичните местни избори вчера.

И в двата района предстои балотаж, като на втори тур и в "Приморски", и в "Одесос" ще се явят кандидатите на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" и на ГЕРБ. Частичните местни избори във Варна преминаха при изключително ниска активност – около 11% и за двата района.

С убедителна преднина Джунейт Йонузов спечели извънредните кметски избори в Община Омуртаг. Йонузов се яви като независим кандидат, подкрепен от "ДПС - Ново начало". Право на глас имаха над 20 000 души, а избирателната активност е под 30%.

По данни на Общинската избирателна комисия за Йонузов са гласували 4703 души. Кандидатите за поста бяха четирима като втори остана Ердоан Ахмедов от ДПС, подкрепен от 1501 избиратели.

До извънредния вот в Омуртаг се стигна след касиране на изборните резултати от есента на миналата година. През февруари, действащият кмет Ешреф Ешрефов беше арестуван заедно с други членове на неговото семейство, по обвинение за участие в организирана престъпна група. Изборният ден в Омуртаг премина без напрежение, предпочитан беше вотът на хартия.

Победител в частичните местни избори в монтанското село Габровница е Рангел Иванов от "Партията на Зелените", който е получил 324 гласа срещу 257 за опонента му Ваня Методиева от ГЕРБ-СДС/БНД. Изборите се проведоха при висока избирателна активност. До урните отидоха над 65% от имащите право на глас.

До вота се стигна след касиране на резултатите от предишните избори заради многобройни нарушения, документирани от видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между ЕС и проруските движения - каква съдба очаква Молдова?
Между ЕС и проруските движения - каква съдба очаква Молдова?
23 души се включиха в турнирите по шахмат за хора с увреден слух
23 души се включиха в турнирите по шахмат за хора с увреден слух