България и Румъния трябва да работят заедно в рамките на инициативата "Три морета"

от БНТ
16:21, 14.04.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
българия румъния работят заедно рамките инициативата три морета
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с новоназначения посланик на Румъния у нас Бръндуша Предеску, с която обсъдиха сътрудничеството между двете страни в рамките на инициативата "Три морета". Двете събеседнички се съгласиха, че България и Румъния трябва да работят активно за привличане на чуждестранни инвеститори в региона.

"Заедно трябва да убедим бизнеса, че регионът ни е добър за инвестиции", заяви Захариева, като допълни, че планираният през лятото бизнес форум в рамките на председателството на България на Инициативата предоставя добра възможност за това.

Сред темите на разговор беше и подобряването на свързаността между двете ни страни.

"По-нататъшното развитие на транспортните връзки между България и Румъния през река Дунав винаги е било приоритет за нашата страна. Изграждането на трети мост над Дунав ще има положително въздействие не само върху развитието на търговско-икономическите връзки и туризма, но и ще допринесе за развитието на икономиката в региона като цяло", подчерта Екатерина Захариева.

Българският вицепремиер изтъкна, че освен общите интереси и споделените ценности, които ни свързват, България и Румъния са изправени и пред едни и същи предизвикателства.

"Щастлива съм, че споделяме обща визия за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и съм убедена, че това ще допринесе за стабилността в региона", каза външният ни министър.

В края на срещата вицепремиерът Захариева пожела успех на Бръндуша Предеску, която е първата жена, назначена за посланик на Румъния в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов благодари на фон дер Лайен за ваксините
Борисов благодари на фон дер Лайен за ваксините
Гранични полицаи задържаха шофьор с укрити в тайник 11 бежанци
Гранични полицаи задържаха шофьор с укрити в тайник 11 бежанци