НОВИНИ

България и САЩ стоят решително в подкрепа на Украйна

мария габриел вашингтон сащ стратегически партньор българия
bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 26.09.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

България и САЩ стоят решително в подкрепа на Украйна. Това се казва в съвместно изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, след провелата се втора сесия по Стратегическия диалог между България и САЩ. Делегациите, водени от външния министър Мариа Габриел и старши политическия съветник Дерек Шолей, са разговаряли във Вашингтон.

“Руската непровокирана и неоправдана война срещу Украйна нарушава грубо международното право, заплашва базирания на правила международен ред и подкопава стабилността на Европа, включително и сигурността на Черноморския регион. Двете страни споделят обща цел: за сигурен, проспериращ и свързан Черноморски регион, свободен от заплахи за териториалния интегритет, от икономическа принуда и зловредно влияние”, е посочено още в съобщението.

България и САЩ се разбраха за задълбочаване на сътрудничеството в отбраната и сигурността.

“Отчитайки стратегическата позиция на България в региона и в НАТО, ние увеличаваме своето патньорство в областта на отбраната с цел подобряване на сигурността на Балканите и региона на Черно море, включително и чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО в България”, се посочва още в изявлението. Силното сътрудничество между двете страни засилва опиративната съвместимост в рамките на НАТО, благоприятства за модернизацията на отбраната на България и допълнително развива отбранителния сектор на страната.

Беше обсъдено разширяване на сътрудничеството в енергетиката и икономиката.

"Двете страни отбелязват значителните усилия на България за диверсифициране на енергийния й сектор и допълнително намаляване на зависимостта й от руски енергийни ресурси. България и САЩ работят съвместно за създаване на по-гъвкав енергиен пазар, разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергия за граждански цели и ускоряване на прехода към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Двете страни планират да разширят двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез насърчаване на иновациите, въвеждане на ефективно управление на нови технологии и насърчаване на благоприятна бизнес среда и ще обсъдят допълнително как да разширят сътрудничеството си в сферата на възникващите технологии и политиката по космоса. България и САЩ имат намерение, също така, да приоритизират скрининга на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантират националната си сигурност", се посочва в съобщението.

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон

Габриел и Шолей коментираха защитата на демокрацията и подсилване на върховенството на правото.

“Признавайки значимостта на задълбочаването и разширяването на нашето сътрудничество в борбата с чуждата дезинформация и пропаганда, подписахме Меморандум за разбирателство за противодействие на чуждестранната информационна манипулация. Работим за постигане на конкретни и практически резултати, които ще помогнат в запазване на демокрацията, като противодействат на нарастващата заплаха от чуждо зловредно влияние и държавно спонсорирана дезинформация. Ние също така подчертахме нашите продължаващи усилия в усилване на върховенството на правото и осигуряване на независимостта на съдебната система и планираме да продължим съвместните си усилия за изкореняване на бича на трафика на хора”.

София и Вашингтон се разбраха за разширяване на двустранните връзки.

"България и САЩ отбелязват задълбочаващите се контакти между гражданите на двете страни и се ангажират да задълбочават тези контакти чрез академичен, културен и професионален обмен. Двете страни приветстват прогреса на България към включване в Програмата за безвизови пътувания и САЩ препотвърждава подкрепата си за продължаващите усилия на страната да изпълни правните изисквания за прием в програмата."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полузащитникът на Барселона Френки де Йонг ще отсъства от игра поне до средата на месец октомври
Полузащитникът на Барселона Френки де Йонг ще отсъства от игра поне до средата на месец октомври
Кола се обърна по таван на столичния булевард "Брюксел" (СНИМКИ)
Кола се обърна по таван на столичния булевард "Брюксел" (СНИМКИ)