НОВИНИ

България и Турция ще подпишат Меморандум в областта на енергетиката

Министър Малинов разговаря в Истанбул с турския си колега Алпарслан Байрактар 

България и Турция ще подпишат Меморандум в областта на енергетиката
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 07.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Подготовката на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция в областта на енергетиката бе една от основните теми на разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега Алпарлслан Байрактар. Около това се обединиха двамата на среща, която се проведе в Истанбул.

Целта на документа е да създаде рамка за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Турция и да улесни обмена на технически знания, консултации, умения и опит в съответствие с националното законодателство на страните. Проектът извежда електроенергийната и газовата свързаност, заедно с възобновяемата енергия и енергийната ефективност като основни сфери на енергийно сътрудничество между страните.

Развитието на нови проекти за електроенергийна свързаност и подобряване на трансграничния капацитет, както и насърчаването на частни инвеститори да внедряват такива проекти са сред основните мерки за задълбочаване на взаимните връзки, залегнали в проекта.

Двамата министри се съгласиха, че подписването на меморандума ще съдейства за развитието на междусистемни връзки, които поддържат сигурността на енергийните доставки в региона. По покана на министър Малинов документът ще бъде подписан в София.

По молба на турската страна министрите Малинов и Байрактар обсъдиха възможността за предоставяне от България на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин поради продължителна суша и неблагоприятни климатични условия. В отговор министър Малинов изрази готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори по техническите параметри.

Министър Малинов за пореден път постави пред своя турски колега въпроса за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ". Активните преговори по тази тема ще продължат, като предстои на 15 август представители на "Боташ" да посетят България за среща с "Булгаргаз".

Със свое Решение от 19 април 2024 г. Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семен Новиков е на полуфинал на олимпийския турнир по борба
Семен Новиков е на полуфинал на олимпийския турнир по борба