НОВИНИ

България изпрати духовния си баща

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:25, 16.03.2024
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Слушай новината

Вторият ден от траура започна със заупокойна литургия и продължи с опело в катедралния храм "Св. Ал. Невски". Дълги опашки се извиха и днес пред патриаршеската катедрала. Вярващи от цялата страна бяха дошли да се простят с духовния си водач. А множеството от хора, които искаха да се поклонят пред патриарха в храма не секна и днес.

Заупокойната литургия за патриарх Неофит отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а опелото - лично Вселенският патриарх Вартоломей. В словото си патриарх Вартоломей каза, че нашата печал не трябва да е безутешна, защото погребваме един епископ на християнската любов. В своето слово пък митрополит Йоан отбеляза, че днес се прекланяме пред духовното величие на патриарх Неофит, а той ще продължи да бди над нас. Опашката от миряни дошли и днес да се поклонят пред негово светейшество беше огромна.

Още от рано сутринта катедралният храм се изпълни с миряни, свещеници, епископи, митрополити- всички дошли да се поклонят пред патриарха. Хората смирено с часове чакаха на дълга опашка. Всеки със своя спомен и своя разказ.

"Вечернята свърши, народ вярващ се наредил до стълбите, и като видя митрополит Неофит този вярващ народ спря певците и каза " А сега ще пеем духовни песни", това съм го запомнила, толкова трогателно с неговия ангелски глас, разбирате ли той не остави хората мълчаливо да се покланят на иконата, а с божествения си ангелски глас пееше духовни песни", разказва Юлита, монахиня от Пловдивската епархия.

"Като гледате опашката значи си заслужава да се поклоним на велик българин, православен християнин и човек".

    "Негово светейшество беше образ на Христос, икона на вярата. Той бе пример за добродетелен живот, човек, който подаваше ръка на всеки", каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

    "Един безкрайно добър човек и това, което чуваме за него в последните дни говори за неговото огромно милосърдие, а и тепърва ще се разкриват още много, много неща, които той е сторил за по-малките свои братя и сестри", каза Велички епископ Сионий.

    "Като учител и колега в Богословския факултет - естествено незарбавим, любящ, човекът, който можеше да бъде и Ректор, можеше да бъде и певец на клирос- такава многопластова личност рядко се ражда", убеден е доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.

    В 9.30 започна заупокойната литургия. Отслужи я Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити, епископи и свещеници ат БПЦ. Присъстваха и представители на поместните православни църкви, сред тях и предстоятелят на Украинската православна църква Епифаний Киевски. Той обаче участваше в службата само молитвено, тъй като още не сме признали автокефалията на украинската църква. От руска страна пък беше Западноевропейският митрополит Нестор.

    В словото си митрополит Йоан каза, че днес се прекланяме пред духовната чистота и светлата личност на патриарха.

    "Благодарим на всеподателя Бога дето ни бе удостоил с честта и радостта да го имаме сред нас като наш духовен водач по пътя ни като човеци и християни. Земната ни раздяла с него преживяваме тежсо и мъчително, но и вярваме, че отсега и занапред православния ни народ има в лицето на негово светейшество още един усърден молитвеник и горещ ходатай пред Божия престол", каза варненски и великопреславски митрополит Йоан.

    Опелото на патриарх Неофит беше отслужено лично от Вселенския патриарх Вартоломей.

    Вселенският патриарх каза, че е дошъл да скърби за последен път за своя обичан брат. И че се моли на Господ да упокои душата му и за избирането на наследник, който да бъде духовен баща на всички българи. Вселенският патриарх каза още в словото си:

    "Нашата печал не бива да бъде неизцерима и безутешна както у другите, в които няма надежда. Изпращаме човек божий, който с постоянство във вярата посвети целия си живот на победителя на смъртта, на нашия господ Иисус Христос и на служение на неговата църква. Познавахме лично блажения мъж от много години и оценявахме неговата скромност, кротост и деликатност", каза Вселенски патриарх Вартоломей.

    В 13 часа и 10 минути тялото на патриарх Неофит беше тържествено изнесено от храма. Оттук нататък остава само паметта за него, за неговото човеколюбие, смирение и доброта! Вечна памет!

    снимки: БТА, БГНЕС, Десислава Кулелиева

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Спартак Плевен се класира на финала за Купата на България по баскетбол
    Спартак Плевен се класира на финала за Купата на България по баскетбол
    Възстановено е движението при 39-и км на АМ „Хемус“ в посока София
    Възстановено е движението при 39-и км на АМ „Хемус“ в посока София