НОВИНИ

Патриарх Неофит беше праведен човек, каза епископ Христо Пройков

Той притежаваше благост, която бликаше и в песнопенията му, добави той

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 16.03.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Времето, в което Неофит е патриарх, беше белязано от разпри в църквата както в България, така и в целия източноправославен свят. Едно събитие обаче като че ли остави проблемите на една страна. В този период беше посещението на Папа Франциск у нас. През 2019 г. той се срещна с Патриарх Неофит в акт на взаимно уважение. За отзвука от едва второто посещение на папа у нас и за Симеон преди да стане монах и да получи името Неофит ще разберем повече сега. Срещаме ви с негов познайник още от младежките години. Епископ Христо Пройков е председател на епископската конференция на Католическата църква у нас и въпреки различията, намира общ път с покойния патриарх.

"За патриарх Неофит ние можем да кажем в светлината на Евангелието и на нашата вяра, че този човек беше праведен", каза в "Говори сега" епископ Христо Пройков - председател на епископската конференция на Католическата църква у нас.

"С песен ще го запомня. И с тази благост, която излъчваше до последно в своя живот. Тя бликаше и от песнопението му. Ако слушате неговите песнопения, то се чувства неговата дълбока духовност, с която той пее и вярата, с която той изпълнява тези неща, които той пее".

"Познавам го от годините преди дори да бъде монах. Той живееше близко до църквата, която е в центъра на София - Католическата църква и много пъти сме се срещали. Още от неговите младини се чувстваше, че той е един много силен по дух човек, но и много дълбоко религиозен и дълбоко вярващ, което предсказваше и неговия път в живота".

Разказа още, че патриарх Неофит винаги е търсил доброто, онова, с което можеше да привлече другия до себе си".

Епископ Христо Пройков е убеден, че без значение от различните разклонения в християнската религия, "ние сме заедно християни на един и същи Бог и се молим на него".

с

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Неделчев стана шампион на двойки на турнир по тенис в Испания
Николай Неделчев стана шампион на двойки на турнир по тенис в Испания
Знакови футболни имена бяха официални гости на турнира по таекуондо "Рамус София оупън"
Знакови футболни имена бяха официални гости на турнира по таекуондо "Рамус София оупън"