НОВИНИ

България настоява за мерки, свързани с преработването на слънчогледа от новата реколта

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:39, 25.07.2023
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

България ще има сериозен проблем с преработването на слънчогледа от новата реколта, ако забраната за внос на слънчогледово семе от Украйна бъде премахната след 15 септември. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Кирил Вътев, който участва днес в Брюксел в среща на земеделските министри от ЕС.

България и останалите четири държави от първа линия настояват ограничителните мерки, които ЕС въведе за внос на слънчогледовото и рапично семе, пшеница и царевица да бъдат удължени след 15 септември.

Земеделските министри осъдиха прекратяването на зърнената сделка от страна Русия и руските бомбардировките върху украинска инфраструктура, свързана с износа на зърно.

Българският земеделски министър коментира, че страната ни очаква новата реколта слънчоглед да бъде над 2000 тона. Очаква се Украйна да произведе между 12 000 и 14 000 тона, но в същото време страната няма капацитет за преработката на слънчогледа, тъй като украинските преработвателни предприятия са бомбардирани.

Според земеделския министър, въпреки че България и Румъния имат най-много предприятия за преработка на слънчогледово семе, те няма да могат да се правят с големия обем от Украйна.

В Брюксел Вътов постави и въпроса за дъмпинга, който се получава в България заради вноса на украинско сухо мляко. Според него страната ни трябва да получи разрешение от Еврокомисията за предоставяне на държавна помощ за млекопроизводителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ със свое предложение за отпадане на дерогацията за руски петрол
ПП-ДБ със свое предложение за отпадане на дерогацията за руски петрол
26 души са потърсили помощ заради жегите в София
26 души са потърсили помощ заради жегите в София