НОВИНИ

ЕК включи българското кисело мляко в списъка на защитени продукти

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:35, 25.07.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Европейската комисия одобри включването на българското кисело мляко в списъка на европейските продукти със защитено наименование за произход (ЗНП). Списъкът включва продукти и наименованията им, които имат най-силни връзки с мястото на производство.

ЕК уточнява, че българското кисело мляко е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволи, кози или смес от тях, произведени в България с помощта на симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация.

Според Еврокомисията благоприятните природно и климатични условия в България способстват за развитието на млечнокиселата бактерия, която се използва при производството на българското кисело мляко.

Министърът на земеделието Кирил Вътев, който участва в съвета на земеделските министри в Брюксел приветства решението на ЕК.

“От днес имаме една много радостна новина. Най-накрая българското кисело мляко е регистрирано в ЕС като национална марка, така че от тук нататък се надявам българските млекопреработватели да се възползват от този факт и да повишат своите продажби на пазара, не само у нас, но и в чужбина”, каза Вътев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФК Берое представи ново попълнение
ПФК Берое представи ново попълнение
Министър Димитър Илиев връчи почетни плакети на Ружди Ружди и Християн Стоянов
Министър Димитър Илиев връчи почетни плакети на Ружди Ружди и Християн Стоянов