НОВИНИ

Екстремно горещо време днес и утре

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 25.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Екстремно горещото време в страната продължава. С усилване на южния вятър до умерен, днес температурите още ще се повишат. Максималните ще са от 37° в районите с обявен код жълто, като София; около и над 40° в районите в оранжево; до 42° в областите Плевен, Велико Търново и Русе, където е сила код червено.

Още по-усложнена ще бъде обстановката утре - с преминаването на добре изразен студен атмосферен фронт през страната, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи, гръмотевични бури, интензивни и значителни по количество, ще има и градушки.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен, в Дунавската равнина временно силен. В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5 - 10 градуса и максималните ще са между 33° и 38°, в София - около 36°; а в източната част от страната ще са все още много високи - до 42 - 43°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Главно по Северното крайбрежие на места вечерта ще превали. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са от 32° до 38°.

В планините, на много места в масивите от западната половина от страната, се очакват интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад-северозапад.

Горещо и много ветровито ще бъде времето на Балканите. Но с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт от северозапад, температурите бързо и чувствително ще се понижат. Очакват се валежи и гръмотевични бури, ще има и градушки. В Гърция ще остане слънчево и горещо.

У нас в четвъртък ще е ветровито, с валежи главно в Източна България. Максималните температури ще са между 25° и 30°. През следващите дни ще бъде преобладава слънчево време, отново ще се затопли. Вероятност за валежи и гръмотевици има отново в понеделник - в планинските райони в Югозападна България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден зрителски интерес към световното първенство по футбол за жени
Рекорден зрителски интерес към световното първенство по футбол за жени
ФК Локомотив Пд отбелязва 97 години от своето създаване
ФК Локомотив Пд отбелязва 97 години от своето създаване