НОВИНИ

Първо заседание на Конституционната комисия в парламента

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:04, 25.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционната комисия в парламента проведе първото си заседание. Депутатите очертаха кръга от идеи за промени в Конституцията, върху които ще работят. Единствено от "Възраждане" обявиха, че ще бъдат против всичко, което се предлага.

Амбицията на депутатите е да изготвят общ проект за Конституция, който най-вероятно ще е между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Очертават се няколко основни промени - едните са в съдебната власт и разделянето на ВСС на два отделни съвета (един за съдиите и един за прокурорите), както и статутът на служебното правителство като вариантите са два:

Единият е подалият оставка кабинет да продължи да управлява като служебен до избирането на ново правителство след провеждането на предсрочни парламентарни избори, а другият вариант е да се използват някой от конституционните модели, които имат строго определен ред, по който да се определят служебният премиер и някои от ключовите служебни министри. Обсъжда се и въвеждането на конституционна жалба, която да е достъпна и за гражданите.

Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ: "Добре е да заложим в Конституцията, че българската държавност се гради върху ценностите на просвещението, духовността, равенството, които са ни завещани от делото на Кирил и Методий, Свети Седмочисленици, Апостола на свободата - Левски и хората, които донесоха нашето Възраждане."

Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ-СДС: "Всички мисля, че имаме съгласие, че трябва да изпълним стандартите по отношение на съдийския съвет и съответно прокурорския съвет, така че съдиите да имат самостоятелност и независимост, а по отношение на наказателното правосъдие и прокуратурата да има повече обществен контрол. Когато седнем да пишем вече с подробности текстовете по новия проект, съм сигурна, че ще намерим този баланс, така че да не се отиде в абсолютна липса на отговорност."

Златан Златанов, депутат от "Възраждане": "Ние от "Възраждане" ще отхвърлим категорично всички предложения за конституционни промени, внесени на този етап от представителите на сглобката."

Мая Димитрова, депутат от "БСП за България": "Наистина има въпроси, за които си струва да се помисли и да се говори по-сериозно, но има такива, които не са в дневния ред на обществото."

В помощ на работата на комисията са поканени и конституционалисти, преподаватели от Софийския университет и бивши конституционни съдии. Депутати се надяват те да са техния коректив, за да не изпаднат в крайности при промените в Конституцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Воложанина и Лъчезара Пекова ще участват в турнира по художествена гимнастика на Летните световни университетски игри в Китай
Татяна Воложанина и Лъчезара Пекова ще участват в турнира по художествена гимнастика на Летните световни университетски игри в Китай
Икономическият министър и посланикът на САЩ обсъдиха възможностите за инвестиции
Икономическият министър и посланикът на САЩ обсъдиха възможностите за инвестиции