НОВИНИ

Бедствие в Гърция, мощни бури в Италия и Германия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 25.07.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Гърция продължава борбата с пожарите - на Родос определиха ситуацията като "библейско бедствие". Тежко остава положението и на Корфу. Евакуацията и на двата острова продължава.

Пожари горят и в Турция, като най-сериозно е положението в Анталия и Кахраманмараш. В Алжир жертвите на огъня вече са 34, като 10 от тях са войници. Опитите за овладяване на пожарите продължават.

В Италия, освен с огъня, се борят и с последствията от силни бури.

Разказ от първо лице: За мисията на българските огнеборци в Гърция

Осми ден продължава гасенето на пламъците на остров Родос. Акцията тази сутрин започна с няколко самолета и хеликоптери.

Според местните са необходими още машини, които да заливат огнищата с вода. Това, както и паленето на контролиран насрещен огън, са сред най-ефективните методи в борбата със стихията. Към момента от Родос са евакуирани около 2500 души.

Днес на острова обаче се очаква да пристигнат нови туристи. Те ще почиват на места, които са далеч от пожарите. Евакуацията и от остров Корфу продължава.

И там, както и на Евия, ситуацията с пожарите остава сложна. В помощ на гръцките пожарникари се включиха техни колеги от България, Румъния, Турция и Сърбия.

Евакуацията на Родос и Корфу продължава

С 43 огнища се борят на италианския остров Сицилия. Гасенето на пожарите е затруднено от изключително високите температури.

Всички досегашни рекорди в Сицилия вече са в историята, температурата в най-горещите часове вече достига между 46 и 47 градуса по Целзий. До обяд летището в Палермо беше затворено. Причината - пожар близо до аерогарата.

А в италианската провинция Монца имаше силни бури и градушка. Жители на Десио са запечатали стихията - на кадрите се вижда буквално пелена от ледени късове и как ураганният вятър изкоренява дървета и отнася фасади. Няма данни за пострадали. Нанесени са материални щети, на места има наводнения.

Силна буря и в германската столица Берлин. Обилен дъжд наводни улиците в града и затрудни движението на метрото. Има много изпочупени дървета. Пожарната служба в профила си в Туитър определи ситуацията като "извънредна". Все още се оценява степента на щетите. Няма информация за пострадали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома представи официално българския вратар Атанас Кехайов
Рома представи официално българския вратар Атанас Кехайов
Има ранени след силното земетресение в Турция
Има ранени след силното земетресение в Турция