НОВИНИ

Червен код за опасни горещини до 42 градуса - вижте къде

bnt avatar logo
от БНТ
07:03, 25.07.2023 (обновена)
5209
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

Най-високият червен код за опасно горещо време е обявен за три области в Северна България – това са областите Плевен, Русе и Велико Търново. Там се очаква термометрите да са над 40 градуса.

Опасно горещо и днес, прохлада идва след сряда

От Националния институт по метеорология и хидрология предупреждават за температури до 42 градуса. Заради екстремните жеги лекарите препоръчват да не се излиза навън в часовете между 11:00 и 19:00 часа.

През годините, голяма част от рекордите за най-високи температурни стойности през лятото в страната ни са отчетени в Русе. Въпреки това, русенци не помнят да е било толкова горещо.

Десети ден доброволци към Младежкия Червен кръст в Русе раздават бутилирана вода и съветват хората как да се предпазят от жегата. Специалистите напомнят, че най-рисковите групи са малките деца, бременните жени и възрастните хора.

"Хубаво е винаги в себе си да носим вода. Винаги да търсим сенчестите места и най-важното, което казваме на хората дори и малки симптоми да усетят - някакво неразположение, чувство на световъртеж, температурната разлика от навън и вътре не трябва да е повече от 7-8 градуса", обясни Антоанета Ябанозова, директор на БЧК-Русе.

Заради високите температури, в три участъка на територията на областта е въведено ограничение на тежкотоварния трафик над 20 тона между 13 и 21 часа. Целта е да се избегнат деформации на асфалтовата настилка.

Спират движението на тирове над 20 тона в три области в страната при високи температури

Цели 18 области в останалата част от страната са с оранжев код заради горещото време, където температурите ще са около 39-41 градуса.

Само в Софийска, Пернишка, Смолянска област, София-град и по Черноморието е обявен жълт код за високи температури – между 35 и 38 градуса.

Вижте повече в прякото включване на Пламенка Тонева от Русе

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силни бури и градушка удариха Италия и Германия
Силни бури и градушка удариха Италия и Германия
Евакуацията на Родос и Корфу продължава
Евакуацията на Родос и Корфу продължава