НОВИНИ

Въздушна тревога в над 10 области в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:33, 25.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

За изминалите 24 часа руските сили са нанесли една ракетна атака, 72 авиационни удара и над 50 нападения със системи за залпов огън. Данните са на Генералния щаб в Киев.

В над 10 области в Украйна е обявена въздушна тревога. Системите на противовъздушна отбрана работят над Киев.

Властите приканиха гражданите да не напускат бомбоубежищата. Дете загина, а още шестима бяха ранени, след удар с касетъчни боеприпаси в Константиновка, Донецка област.

Според местните власти обект на руската атака е бил местен язовир, на брега на който е имало хора, потърсили спасение от горещините. Нападението е извършено с реактивна система за залпов огън "Смерч".

Европа има капацитет да действа по-рационално от затварянето на граници за конкретни стоки - това заяви президентът Володимир Зеленски в традиционното си обръщение, като визира искането на няколко държави, сред които и България, за удължаване на забраната за внос на украинско зърно, която изтича на 15 септември, до края на годината.

"Имах изчерпателна среща с правителствени служители относно износа на украински селскостопански продукти през територията на европейските страни. Имаме ключово споразумение с Европейската комисия, което изтича на 15 септември. Това е крайната дата, на която изтича ограничението за износа на украинско зърно. Вярваме, че европейската страна ще изпълни задължението си и временните ограничения ще спрат да се прилагат. Всяко удължаване на тези ограничения е напълно неприемливо и не е европейско", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хип-хопът става на 50 години
Хип-хопът става на 50 години
Бурни протести и сблъсъци в Израел след приемането на спорната съдебна реформа
Бурни протести и сблъсъци в Израел след приемането на спорната съдебна реформа