НОВИНИ

Протест срещу застрояването в столичния квартал "Овча купел"

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:53, 24.07.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу строителството на блок и изсичането на дърветата в имота, в който трябва да бъде построена новата сграда, в столичния квартал "Овча Купел". Новата вълна на недоволство е заради това, че строителят вече изсича дърветата.

Тази сутрин живеещите в блок 29 в столичния квартал "Овча купел 2" чуват резачки под прозорците си и виждат високите тополи да падат. Там ще бъде издигнат няколко етажен блок. За 35 години, откакто живее тук, Пенка Лечева е посадила някои от вече отсечените дървета:

"Оставете зеленото, което ни помага да дишаме, ще се получи така, че ние няма да имаме въздух да дишаме."

Разрешението за строеж е издадено през март. Хората разказват, че това е последното зелено място в района. Имат и притеснения за законността на строежа. Твърдят, че са сезирали кмета още преди години.

"Тогава лично беше информиран от хората, че не желаят още един строеж под балконите им и под прозорците им. Липсва протокол от обществено обсъждане, което е проведено във връзка именно с тези строежи", каза Юлия Рашева, "Овча купел - дишай".

Дара Цветкова: "Кметът влиза в остро противоречие със своите предизборни обещания, едното от тях беше, че той няма да допусне презастрояване. Нито слънце, нито въздух. Общ проблем за "Овча купел 2" след пускането на метростанциите."

От община "Овча купел" обясняват, че подробният устройствен план там е приет 2009 година, а на общественото обсъждане година по-рано е нямало възражения.

"Допустимото по сегашното законодателство е 10 метра, но тъй като там има топлопровод отстоянието в най-близката част ще бъде 22 метра", заяви Ангел Стефанов, кмет на район "Овча купел".

Районният кмет е обсъждал с инвеститора и замяна на имота.

"Категорично отхвърля тази възможност, процедурата е много напреднала, инвестирал е много средства в проекта. Ако Общинският съвет прецени, че общественото недоволство е твърде голямо, би могло подобен подход да се приложи и тук", каза още Ангел Стефанов, кмет на район "Овча купел".

На място дойдоха и строителите, за да се срещнат с недоволните.

"Не сме знаели, че има обществено недоволство, но така или иначе всички документи са изрядни", каза инж. Георги Димов, управител и съсобственик на фирмата-строител.

Изсичането на 20-те дървета в частния имот е било одобрено от общинската комисия по екология през февруари. Заради недоволството на живеещите сигналът е внасян втори път и предстои да бъде гледан утре.

"Комисията не е била запозната с целия казус и най-вече с недоволството на хората относно унищожаването на последната зелена площ", каза още Юлия Рашева, "Овча купел - дишай".

Общината ще настоява инвеститорът да компенсира изсечените дървета, като засади такива в общински терен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Русе разследва случай с открито тяло на сепариращата инсталация за битови отпадъци
Полицията в Русе разследва случай с открито тяло на сепариращата инсталация за битови отпадъци
България U17 си гарантира място в полуфиналите на Евроволей 2023 след пети пореден успех
България U17 си гарантира място в полуфиналите на Евроволей 2023 след пети пореден успех