НОВИНИ

Български туристи ще продължат почивката си на остров Корфу въпреки пожарите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:13, 24.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Българските туристи не възнамеряват да прекратят почивката си в Гърция. Няма анулирани резервации и все още никой не е потърсил съдействие от посолството ни. Българските пожарникари, които заминаха за Гърция, са в готовност да помогнат.

Галина Георгиева от години работи на остров Родос в туристическия бранш и е на двайсетина километра от пожарите. Разказва, че те продължават, но се прави всичко възможно за потушаването им.

"Все още пътят към Архангелус и Линдус остава частично затворен. Има пристигнала международна помощ под формата на пожарни, хеликоптери. Няма починали хора, има доста евакуирани, като бройката надхвърля 30 000 души. Повечето туристи се евакуират основно с кораби на военноморските сили, както и с частни лодки", каза Георгиева и добави:

Българка на Родос: Има пълна мобилизация

"Като цяло при нас туристите продължават да идват. От Фалираки нямаме евакуирани туристи. Има прекъсване на електрозахранването, но има осигурен транспорт към столицата Атина."

Румен Каращранов отскоро е на почивка на остров Корфу, в град Керкера. Видял големия пожар близо до града.

"Огромни пламъци с много дим, който вятърът разпиляваше към морето. Не знам да има евакуирани хора, но не се чувстваше паника. Хората се разхождат свободно. Може би вятъра помагаше да се разпилее огъня към морето, а не към града. Тази сутрин разбрах, че положението е овладяно", каза той.

Въпреки обстановката в района, Румен е решил да продължи почивката си в Корфу до края на седмицата, като твърди, че и останалите туристи планират същото. Наши агенции, които изпращат българи в Корфу, казват, че няма отказ от резервации.

Людмил Георгиев, който завежда консулската ни служба в Атина, съобщи, че до момента няма български граждани, които са търсили подкрепа от посолството, както за себе си, така и за издирване на свои близки.

Българските пожарникари в готовност да се включат в критичните точки в Гърция

Българските пожарникари пристигнали за подкрепа на колегите си в Гърция смятат, че тази мисия е различна.

"Температурите надминават 40 градуса, влажността е изключително ниска, не е валяло от много време, всичко наоколо е пожълтяло и има един постоянен вятър, който при възникване на запалване, би усложнил страшно много обстановката. Изключително много иглолистна растителност, както високи и големи дървета, така и ниска храстова растителност. Също така и маслиновите дървета са едно доста голямо предизвикателство, тъй като те също са доста силно горими и трудни за погасяване", обясни ръководителят на българските пожарникари в Гърция Калоян Дончев.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис благодари на българската страна за подкрепата в битката с огнената стихия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград привлече французин, минал през Дунав Русе
Пирин Благоевград привлече французин, минал през Дунав Русе
Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на р. Дунав
Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на р. Дунав