НОВИНИ

Българските пожарникари в готовност да се включат в критичните точки в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 24.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Българските пожарникари, които заминаха за Гърция, за да окажат подкрепа на колегите си там, са в Солун - в готовност да се отзоват и да помагат в най-критичните точки.

Евакуация и на остров Корфу заради пожарите

По време на мисията си в помощ на гръцките им колеги, огнеборците ни обменят опит за начините, по които работят пожарникарите в южната ни съседка и методите на работа в България. Това ще помогне за по-голяма ефективност при необходимост от съвместна работа. По думите на български пожарникари в Гърция, специфичното при тази мисия е различната растителност, високите температури и ниската влажност.

"Колегите, които основно дежурят тук, са изпратени в невралгичните места, там, където има най-голяма нужда от тях и тук всъщност почти няма служители, които да дават дежурства и затова ние сме тук на тяхното място да ги подпомагаме, да осъществяваме дежурствата и при необходимост да се намесим. Температурите надминават 40 градуса, влажността е изключително ниска, не е валяло от много време, всичко наоколо е пожълтяло и има един постоянен вятър, който при възникване на запалване би усложнил страшно много обстановката. Изключително много иглолистна растителност, както високи и големи дървета, така и ниска храстова растителност. Също така и маслиновите дървета са едно доста голямо предизвикателство, тъй като те също са доста силно горими и трудно за погасяване", каза Калоян Дончев, ръководител на българските пожарникари в Гърция.

Българка от Родос: Тук е истински ад, 4 села горят

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са потенциалните съперници на българските отбори в третия квалификационен кръг на евротурнирите
Ясни са потенциалните съперници на българските отбори в третия квалификационен кръг на евротурнирите
Народната партия печели изборите в Испания
Народната партия печели изборите в Испания