НОВИНИ

Българка от Родос: Тук е истински ад, 4 села горят

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:08, 23.07.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Огнен ад в Родос - близо 20 000 души са евакуирани от гръцкия остров, където шести ден бушуват унищожителни горски пожари. Огнената стихия е обхванала четири села в централната част на острова - в пламъци са селата Салакос, Аполония, Лерма и Лардос. Нанесени са сериозни материални щети, изпепелена е вековна гора. Няма данни за пострадали и ранени хора. От консулството ни в Атина съобщиха за БНТ, че към момента няма български граждани, които са потърсили съдействие. Свързахме се и с наши сънародници, които работят и живеят на Родос - ето какво разказаха те:

Дълго чаканата морска ваканция на хиляди хора се превръща в кошмар. Красивият остров Родос е погълнат от пламъци. Силен вятър не позволява на пожарникарите да овладеят стихията. Когато става ясно, че пожарите са извън контрол, е наредена незабавна евакуация на хората в близост до бедствието.

"Погледнах към хълма и видях, че всичко е в пламъци. Казах си "Господи, приближава се все по-близо до нас!" Дойде полицай и ни каза, че трябва незабавно да напуснем хотела. Събрахме каквото можахме и ни качиха на автобус", заяви Джон Банкрофт, турист от Великобритания.

Само за денонощие в Гърция беше извършена най-мащабната в историята на страната евакуация на хора заради пожар. Близо 20 000 души напускат острова или се придвижват до най-северната или най-южната му част - далеч от пламъците. Евакуират ги с лодки - на бреговата охрана и частни. Прекарват часове в спорни зали, хотелски лобита, а някои - на плажа.

Снимки: БГНЕС

"Точно пристигнахме в хотела и ни казаха, че няма как да ни пуснат да влезем вътре, защото е опасно. Прекарахме няколко часа на плажа, докато дойдат да ни евакуират", заяви Питър Макен, турист от Чехия.

На няколко километра от най-големия пожар - в Колимпия, е и Светлана Митева, която от години живее и работи на остров Родос.

"Тук е истински ад. Вятърът много пречи за угасяването на пожара. Хората са навън, 4 села горят, евакуирани са хората от хотелите, от къщите, едно село изгоря. Три хотела са под пламъците в момента. Има много помощ от другите страни. Страшно е, при нас идват много хора. Но се надяваме, че всичко ще бъде наред", заяви Светлана Митева, българка, живееща на Родос.

Около 5000 души са временно настанени в къщи за гости, докато бъдат отведени от острова. Няма данни за пострадали български граждани, както и за такива, потърсили съдействие от дипломатическата ни служба в Гърция.

"Това, което можем да посъветваме гражданите, намиращи се на територията на Гърция, е да следят внимателно съобщенията на гръцките власти за обстановката в района, в който се намират и съобщенията на официалната страница на МВнР", заяви Любомир Георгиев, консул на България в Атина.

Туристите са призовани временно да се въздържат от пътувания към Родос и други части на Гърция, в които има активни пожари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България разгроми и Словения на европейското по волейбол за мъже до 17 години
България разгроми и Словения на европейското по волейбол за мъже до 17 години
Изабелла Шиникова победи бивша №10 в света и триумфира с титлата на турнир в Португалия
Изабелла Шиникова победи бивша №10 в света и триумфира с титлата на турнир в Португалия