НОВИНИ

"Европейци": Как затворена въглищна мина в Полша се превърна в музей?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:40, 23.07.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Затворена въглищна мина в полския град Забже вече е атрактивен музей, създаден с европари. Преди години тук семействата се издържат от мините, днес привличат милиони туристи.

Разходката из бившите минни галерии става незабравимо преживяване - разказваме за него в днешния епизод на "Европейци".

Целия епизод гледайте ТУК

В този град миналото има бъдеще. Заради хората, които са избрали да превърнат 10 километра под земята в истинско преживяване.

"Нашият музей е много различен. Човек има какво да види – може да разбере как работят миньорите, какво е оборудването им. Хората се обличат в бели дрехи, слизат под земята и преживяват усещането. Виждат какво е да работиш в тъмното и да изпълняваш различни задачи – това е много интересно за тях – да влязат в обувките на миньор", разказва Матеус Новажницки, екскурзовод.

Под земята се оказва идеално място за бизнес срещи, концерти, партита и предложения за брак. Ще ви се стори странно, но точно тук хората от региона избират на направят дори сватбата си.

"В нашия бар сервираме някои типични храни, като например сандвичите, които са яли миньорите, когато са слизали под земята. Ако си под земята можеш да спреш и да хапнеш от тяхното меню. Ако някой иска да се почувства като миньор или поне да види как миньорите са прекарвали една малка част от времето си тук – това е локацията", обясни Матеус Новажницки.

Това е локацията, която получава безпрецедентна подкрепа от Европа. Над 70 милиона евро превръщат една вече безполезна мина в комплекс - под инад земята. Шанс за малкия град да задържи своите хора. И да им даде нови възможности.

Гледайте още от "Европейци"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов пред БНТ: Ще се опитам да се представя по-добре на 100 метра бътерфлай
Йосиф Миладинов пред БНТ: Ще се опитам да се представя по-добре на 100 метра бътерфлай
Две жертви след рухване на мост в град Патра
Две жертви след рухване на мост в град Патра