НОВИНИ

Емил Нейков и Румяна Нейкова пред БНТ: Три години подред в медалите на световно първенство не е никак малко

емил нейков румяна нейкова бнт три години подред медалите световно първенство никак
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 23.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Бронзовият медалист от световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г. Емил Нейков застана пред камерата на БНТ минути, след като спечели отличието по време на планетарния шампионат в Пловдив, а малко по-късно към него си присъедини и олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

Българският състезател сподели, че е много доволен от представянето си и съжали единствено, че не е успял да отговори на темпото на своите съперници в първите метри на дистанцията.

"Доволен съм. Не съм доволен единствено, че не успяха да се възстановя пълноценно и загубих първите метри на дистанцията. За съжаление, този път не ми стигна времето да изпреваря останалите. Усещах известни затруднения в първите метри, а това се отрази и на последните. Второто 1000 ми е по-силно от първото. Съжалявам, че не успях да отговоря на темпото в началото, но съм доволен че за трета поредна година се преборих да съм в медалите", започна Нейков.

"Със сигурност при мъжете ще ми трябва по-упорита работа. Категорично вече трябва да се поработи върху първата част от дистанцията и в следващо време ще обърна голямо внимание на моята техника и на първите метри от дистанцията", допълни той.

Талантливият ни гребец разкри малко повече и затова какво му предстои в следващите няколко месеца, като стана ясно, че в тандем с Лазар Пенев двамата ще се опитат да спечелят квота за ЛОИ Париж 2024.

"На този етап не се усещам толкова готов за големите очаквания. Първо трябва да завърши сезона, да си направим съответните изводи и да се реши какво ще правим оттук за в бъдеще. Предстои ни с Лазар Пенев да се пробваме в нова дисциплина в търсене на квота за олимпийски игри, но тепърва ще се разбира какво ще бъде бъдещето", коментира Емил Нейков.

Няколко минути по-късно в ефира на БНТ 1 и по време на предаването "Арена спорт" до бронзовият медалист застана неговата майка и олимпийска шампионка на скиф от Игрите в Пекин 2008 Румяна Нейкова.

"Аз мисля, че пропуските са комплексни. Но както каза и Емо - той има три медала от световни първенства за мъже и жени до 23 години, а това въобще не е скромно. Когато спечелил златен медал още първата година, короната е тежка и очакванията са винаги по-големи. Той трябва сам да си направи анализа на годината и да каже къде са му пропуските. Само искам да кажа, че за да си в медалите три поредни, трябва много психика и се радвам, че той я показа особено тук. Аз не съм имала привилегията да се състезавам пред родна публика, но предполагам, че е изключително трудно", започна Нейкова.

"Днес на финала след първите 1000 метра просто не знаех къде се намирам. Не искам да ви описвам в какво състояние бях. Молих се единствено поне да вземе медал", каза още тя.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2000 българи живеят или работят на о. Родос, засега няма данни за пострадали наши сънародници
Над 2000 българи живеят или работят на о. Родос, засега няма данни за пострадали наши сънародници
Йосиф Миладинов пред БНТ: Надявам се следобед да си подобря времето
Йосиф Миладинов пред БНТ: Надявам се следобед да си подобря времето