НОВИНИ

Частично бедствено положение в Бяла Слатина

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 23.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на община Бяла Слатина обяви частично бедствено положение на територията на града и в селата Търнава, Попица и Търнак.

По подадени данни от кметовете на населените места на територията на общината най-засегнатите от бурята са Търнава и Попица. В село Търнава има много счупени клони, паднали дървета и стълбове, прекъснато е електрозахранването, разрушени са покриви.

В село Попица положението се нормализира. Все още се работи върху отстраняването на щетите по електропреносната мрежа.

Преди полунощ буря връхлетяла и Видинско. В Кула продължила около 15 минути. Част от града останала без ток, а щетите са подобни на тези в Бяла Слатина.

"Като от нищото връхлетя някаква вихрушка, някакво кълбо бяло от градушка, дъжд, вода, вятър, която въртеше и свистеше. За около 15 минути беше всичко това и така както започна внезапно, така и спря", заяви Владимир Владимиров, кмет на Кула.

Цяла нощ доброволци и пожарникари разчистват щетите. Първо отстранили дърветата на пътя към граничния пункт "Връшка чука" шосето към град Грамада, главната улица и основните улици на град Кула.

"Градът е като след бомбардировка. Просто е неузнаваем. Навсякъде са листа от дървета, клони, паднали дървета, керемиди, тухли. Няма домакинство, което да не е пострадало по-малко или повече от снощната буря", заяви Владимир Владимиров.

Решението на кризисния щаб в град Кула е засега да не бъде обявявано бедствено положение. Ще поискат помощ от държавата за компенсиране на щетите на засегнатите домакинства.

Автор: Светлин Балкански

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски благодари на феновете си за подкрепата при гостуването на Ботев Пловдив
Левски благодари на феновете си за подкрепата при гостуването на Ботев Пловдив
Педро Качин обърна Алберт Рамос-Виньолас и спечели турнира по тенис в Гщаад
Педро Качин обърна Алберт Рамос-Виньолас и спечели турнира по тенис в Гщаад