НОВИНИ

Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на р. Дунав

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 24.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия обвини Украйна за нападение с дронове, поразили две бизнес-сгради в Москва. Жертви няма. Удар с дронове наложи евакуация на един район в Крим. Русия обяви, че си запазва правото на сурови ответни мерки за двете нападения. Руски ракетен обстрел порази инфраструктурата на две украински пристанища на река Дунав - алтернативен маршрут за износ на украинско зърно. Президентът Володимир Зеленски определи като "неприемливо под всякаква форма" удължаването на забраната за износ на украинско зърно по суша в Европейския съюз след 15 септември.

Отломки от дрон са открити на около два километра от Министерството на отбраната. Засега от Киев няма коментар, украинската страна рядко поема отговорност за подобни удари. Междувременно руската окупационна администрация в Крим нареди евакуация на един район след среднощно нападение с дронове срещу склад за боеприпаси.

Ден по-рано руски ракетни удари поразиха Преображенската катедрала в историческия център на Одеса, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Украинският лидер Зеленски обеща отговор. Кремъл отрече участие в обстрела на храма в Одеса и обяви, че пораженията са нанесени от противовъздушната отбрана. Русия съобщи за образувани наказателни дела за днешните нападения срещу Москва и Крим.

"Специалната военна операция продължава. Тя ще продължи и нейните цели трябва да бъдат постигнати", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Украйна съобщи за седем ранени и разрушена инфраструктура при руски удари срещу украинските пристанища Рени и Измаил на река Дунав - алтернативен маршрут за износ на украинско зърно. Пристанище Рени е на 200 метра от румънска територия през река Дунав и на 10 километра от румънския град Галац. ООН призова Русия да се върне към споразумението за зърнените коридори през Черно море.

"С края на Черноморската инициатива най-уязвимите ще платят най-високата цена. Когато храните поскъпнат, плаща всеки. Вече виждаме негативния ефект върху световните цени на пшеницата и царевицата", заяви Антониу Гутериш - генерален секретар на ООН.

Около 30 кораба са хвърлили котва край терминала на пристанище Измаил, съобщава Ройтерс, без да посочва конкретна причина. Застрахователи обявиха, че вече не покриват военни рискове за украинските пристанища, които бяха част от отмененото споразумение за износ на зърно през Черно море. Някои компании обмислят дали да продължат покритието за пристанищата по Дунав. През 2022-ра по реката са били изнесени два милиона тона зърно, при 600 хиляди тона предишната година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български туристи ще продължат почивката си на остров Корфу въпреки пожарите
Български туристи ще продължат почивката си на остров Корфу въпреки пожарите
ЦСКА публикува списък с 23 футболисти за мачовете в Европа
ЦСКА публикува списък с 23 футболисти за мачовете в Европа