НОВИНИ

Промените в Конституцията - "за" и "против" смяната на националния празник

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:51, 24.07.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Предложенията за конституционни промени на ПП-ДБ предизвикаха бурни реакции. Съсредоточиха се основно в една насока - кой да бъде националния празник на България - 3 март или 24 май.

За Конституционни промени се говори от няколко години. Назад във времето своите предложения представиха ГЕРБ-СДС, ДПС, а вчера и ПП-ДБ. Част от разписаните идеи като например за разделяне на ВСС на съдийски и прокурорски съвет се припокриват, при други има леки нюанси. Но очакванията са конституционното мнозинство да постигне съгласие.

Една тема обаче предизвика опозицията: тази за националния ни празник. Премиерът Денков защити 24 май като най-светлия празник. "Възраждане" и БСП обвиниха управляващите, че сеят разделение в обществото.

Формата на служебни кабинети или я няма по света или е изключение, така премиерът Николай Денков защити предлаганите промени в Конституцията:

"Когато имаме дълги периоди на служебни правителства, ние имаме еднолична власт и го казвам не с някакво лошо чувство, това просто е факт. Това, което е описано в предложенията е, че правителство в оставка и парламента продължават да работят и НС се разпуска един месец преди самите избори. А правителството осъществява с ограничени пълномощия, административните дейности, така че да могат да се проведат избори."

Денков припомни, че миналата година по това време са внесли доклад за обсъждане за 24 май - национален празник на оперативно заседание на Министерския съвет:

"За мен винаги 24 май е бил най-светлия празник, който ни обединява всички. И аз действително питам ви - коя е групата в България от обществото, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник за всички нас, аз не знам такава група. Второ - това е празник, който не ни вторачва само в миналото, както са доста от празниците, а прави по един изключителен начин прехода от миналото към бъдещето."

Денков: Нямам никакво съмнение, че 24 май е най-подходящият ден за национален празник

Според "Възраждане" не трябва да се противопоставят българските празници.

"За пореден път от ПП-ДБ чертаят тежка разделителна линия в българското общество. Тоест те показват единствено и само омраза към всичко българско и чертаят разделителни линии с цел настройване на едни българи срещу други българи. Какво искаме сега да говорим кой е по-голям български празник? Без 3 март нямаше да има България. Без 3 март нямаше да има 24 май, защото нямаше да има кой да празнува 24 май. Ние няма да дадем нашата свобода", каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред политическите сили

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че се е опорочила цялата идея за конституционна промяна:

"Това е абсолютен фалстарт на този процес. Това е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата, през Конституцията. Необходими са им нашите гласове за 180 гласа - бързата процедура за промяна в Конституцията. Отговорът ни е, че ако ще се събираме да разговаряме за промяна на националния празник от 3 март на 24 май, няма смисъл взаимно да си губим времето."

Нинова: Смяната на 3 март с 24 май ще раздели обществото

"Госпожа Нинова казва, че има проблем с тази дата, коя е датата, която тя смята, че е по-добра? Аз не виждам никаква причина да се отказваме. Аргументите, които чувам до момента те нямат никакво съдържание, тъй като пак казвам: ако госпожа Йотова има проблем с това какви са аргументите - нека каже други, тя казва, че датата ѝ харесва", каза Николай Денков - министър-председател.

Не се изключва и възможността за референдум - 3 март или 24 май да бъде националния ни празник.

Репортери: Милена Кирова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха голяма група мигранти край боляровско село
Откриха голяма група мигранти край боляровско село
Отложиха двубоя между Арда и ЦСКА 1948 от третия кръг в Първа лига
Отложиха двубоя между Арда и ЦСКА 1948 от третия кръг в Първа лига