НОВИНИ

България да пренася украинско зърно до гръцките пристанища са обсъждали Денков и Мицотакис

Александър Марков
от Александър Марков
17:38, 24.07.2023
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

България да пренася украинско зърно през своя територия до гръцките пристанища. Това са обсъдили премиерите на България и Гърция Николай Денков и Кириакос Мицотакис в рамките на официалното посещение на премиера в Атина. Износът може да стане факт през българската железопътна мрежа към пристанищата в Александруполис и Кавала.

Денков не смята, че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за "нежелана личност" заради изказванията на депутата от Държавната дума Пьотр Толстой, нашумял през годините с провокациите си към България.

Цялото изказване на премиера вижте ТУК

20% процента участие в концесията на пристанището в Кавала и възможно участие в тази на Александруполис е инструментът, чрез който България може да увеличи значително износа на украинско зърно, обясни премиерът Николай Денков след официалното си посещение в Атина и разговорите му с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

"Това беше нова тема за тях. Докато ние от няколко дни работим по тази тема и с министъра на транспорта, с министъра на финансите. Има възможност да увеличим значително капацитета на превоза на зърно през нашата жп система. Така че въпросът остана при тях каква е готовността на техните пристанища, за да могат да поемат тези стоки", каза Денков.

Преди оттеглянето на Русия от зърнената сделка, позволяваща износа на украинско зърно през черноморските ѝ пристанища, някои от корабите минаваха през пристанище Варна.

"Това, което до момента се използва, е основно износ през пристанището във Варна, докато този превоз надолу към гръцките пристанища, той не е реализиран, той не е направен като схема, която ние можем да използваме за регулярно изнасяне на зърно", каза той.

Гръцката страна ще развие жп линиите към Кулата и Свиленград.

"В момента вече са работи и това би позволило да се пренасят повече товари, именно ако се отворят пристанищата от България, включително и от Румъния, Украйна, Молдова надолу към гръцките пристанища", каза премиерът.

Приключи срещата на четири очи между Николай Денков и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Гърците са проявили интерес за участие в двата нови реактора на АЕЦ "Козлодуй" - или като инвеститори, или като дългосрочни договори за купуване на ток.

Ще се работи приоритетно и по петролопровода от Александруполис към Бургас.

"С възможност за внос на нефт за захранване на рафинерията, което е изключително важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Знаете, че до края на 2024 г. дерогацията, или изключението, позволява на България да внася руски петрол", каза той.

снимки: МС, БТА

Денков обясни, че е изненадан от изказването на депутата от ПП-ДБ Владислав Панев за "изтласкване" на "Лукойл" от България подобно на Италия и че не се обмисля такъв ход.

"Първо, в Италия става дума за сделка, не става дума за изтласкване. Аз също смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България. Ако решат да продават "Лукойл", това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България. Да има устойчивост, да има необходимия капацитет за захранване с горива на България. Но да говорим за изтласкване, за някакви такива, как да кажа, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство", каза Денков.

Според премиера, не е необходимо да се гони руския посланик Елеонора Митрофанова, както поискаха от Атлантическия съвет заради изказванията на руския депутат Пьотр Толстой за възможна дестабилизация на България чрез руската общност по Черноморието.

Денков заяви, че ще проведе разговор с Външно министерство, така че да се даде ясен знак към руския посланик колко неприемливи са подобни изказвания.

"Да, на Митрофанова трябва да й бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че трябва да бъде обявена като персона нон грата заради едно такова изказване, все пак то не е нейно. Имало е други. И, второ, не трябва да се поддаваме на провокации, руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Вече, ако те нарушават закона или правят провокации, това е друго нещо, но те не могат да бъдат жертва на изказвания на някой, който иска да си пише актив по този начин", каза Денков.

Той успокои, че няма опасност за България и българите заради членството ни в НАТО.

"Няма опасност за България, по никакъв начин няма непосредствена опасност и причината е, защото ние сме членове на НАТО и Русия няма да посмее да нападне държава, която е член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът", каза премиерът.

Подобни изказвания като това на Пьотр Толстой, според Денков, целят именно да изплашат българите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев проведе среща с федерациите по бойни изкуства и зимни спортове
Димитър Илиев проведе среща с федерациите по бойни изкуства и зимни спортове
Спират движението на тирове над 20 тона в три области в страната при високи температури
Спират движението на тирове над 20 тона в три области в страната при високи температури