НОВИНИ

Температури до 42° във вторник

bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 24.07.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

Райони с валежи и гръмотевични бури имаше и през изминалото денонощие. Автоматичната станция до Бяла Слатина, където бурята събори дървета и стълбове, е отчела 21 литра на кв. метър.

А днес ще се задържи слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър с променлива посока.

Код жълто за опасно горещо време остава в сила в голяма част от страната - там температурите се очаква да достигнат 37 - 38°; в София - около 33°, малко по-ниски ще са по Черноморието.

Най-горещият ден от седмицата се очаква да бъде утре. Почти в цялата страна е в сила предупреждение от втора степен - код оранжево, за температури около и над 40°. А в централните северни райони - код червено, за максимални стойности до 42°.

Ще се задържи все така слънчево. Южният вятър ще се усили и ще е до умерен. Максималната температура в София ще е около 37°.

Слънчево ще бъде и по Черноморието, в комбинация с умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 27° в северните райони, до около 33° в района на Бургас. Температурата на морската вода е 24 - 26°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала, вечерта ще се усилва.

И в планините ще бъде слънчево. След обяд само на изолирани места, главно в Родопите, ще превали.

Ще духа умерен, по най-високите части временно силен югозападен вятър. Максимални температури - от 28° на Алеко до 31° в Пампорово, в Банско - 34°.

Късно след обяд в сряда и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо и осезаемо ще се понижат. Очакват се валежи и гръмотевични бури, в отделни райони - временно интензивни, ще има и градушки. В четвъртък ще остане ветровито, в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Температурите в цялата страна ще се понижат и максималните ще са между 25° и 30°.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха мъж, стрелял с въздушна пушка по жилищен блок в Пловдив
Арестуваха мъж, стрелял с въздушна пушка по жилищен блок в Пловдив
Двама загинаха след катастрофа с линейка, сред жертвите е и превозваният пациент
Двама загинаха след катастрофа с линейка, сред жертвите е и превозваният пациент