НОВИНИ

Напрежение в бранша: Ресторантьори поискаха оставката на министъра на туризма

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:24, 24.07.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Словесна война между Министерството на туризма и браншовите организации. Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията поискаха оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. Според ресторантьорите, тя е обявила война на бранша, като се е усъмнила в качеството на предлагания от тях продукт.

Собственици на заведения искат оставката на министър Зарица Динкова, защото е призовала ресторантьорите да бъдат по-внимателни с клиентите си, ако искат ДДС за бранша да остане 9%.

"Не можем да демонстрираме такова отношение в индустрия, в която всъщност гостоприемството и отношението е основата на продукта, който ние предлагаме. Не може отношението да е, ако вие се оплачете, ние ще ви съдим, не може да има такава скрита заплаха", заяви Зарица Динкова, министър на туризма.

Туристите по Черноморието са въвлечени в конфликта индиректно и засега не го усещат по обслужване и ценообразуване:

"Цените са достъпни за всички българи и чужденци, всичко е перфектно. Ние всяка година идваме тук и сме доволни."

"Тази бира, която я предлагат тук на 4,00 лева, я вземат от търговеца на 60 стотинки и я предлагат на 4,00 лева. Но по морето е така, винаги."

Бизнесът е на мнение, че качеството, което предлага на своите клиенти, е добро. Освен това смята, че намалението на ДДС не е достатъчно като антикризисна мярка за ковид пандемията.

"Първо тези компенсации, за които тя спомена по време на пандемията, не бяха взети от данъците на българските граждани, а това бяха едни евросредства, всъщност това намалено ДДС, с изключение на две, три страни има в Европа, в които туризмът за тях няма абсолютно никаква значение, там има диференцирани ставки между 3 и 8%, докато в България е 9%”, обясни Марин Сотиров от Сдружението на заведенията в България.

Според експерти от Института по пазарна икономика намаляването на ДДС не е довело до очакваното изсветляване на бранша.

"Заплатите в ресторантьорския бизнес остават, поне тези, които са на светло, едни от най-ниските, в ресторанти и хотели почти двойно по-ниски от средните за страната. Така, че изсветляването няма да стане през по-ниско ДДС", каза Петър Ганев - старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Междувременно от Националната агенция по приходите продължават с активните проверки на заведенията по Черноморието. Днес едно беше затворено, защото не е издало касови бонове.

"В обекта са издадени 66 на брой служебни бона вместо фискални. Глоба към момента няма, тя ще бъде определена в съда", каза Лора Георгиева, НАП-Варна.

КЗП започва проверки за нелоялни практики в заведенията за хранене в цялата страна

"Те са издавани единствено с цел вътрешно отчитане на оборота", каза Асен Христанов, адвокат на собственика на заведението.

Проверките на институциите по заведения и хотели край морето ще продължат до началото на септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йокич и още няколко сръбски звезди пропускат световното първенство по баскетбол
Йокич и още няколко сръбски звезди пропускат световното първенство по баскетбол
Виктория Томова пропусна сетбол и отпадна в първия кръг в Хамбург
Виктория Томова пропусна сетбол и отпадна в първия кръг в Хамбург