НОВИНИ

Кражба като във филм: Секретарката на кметството в с. Габър инсценира палеж заради 13 000 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 24.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Кражба като по филмов сценарий. Секретарката на кметството в созополското село Габър задигна парите за дърва, след което инсценира, че изгорели при пътен инцидент. Оказва се, че това не е единствената кражба на пари от селото.

Случаят със секретаря на кметството в с. Габър започнал да се разплита след инцидент в началото на юли на пътя между селата Зидарово и Присад. Автомобилът на 32-годишната Иванка Николова се самозапалил. Тя успяла да се спаси, но разказала, че сумата, събирана за дърва на жителите на Габър – общо 13 000 лева, изгорели при инцидента, заедно с още документи.

След множество работа на полицията и на психолозите към МВР станало ясно, че парите не били изгорели, а взети от кметския секретар. Станало ясно още, че тя е съпричастна и към други кражби.

Част от парите са били предназначени за дърва за огрев през зимата за жителите на селото. Други са взети от събираните дарения за местната църква. Сред откраднатите пари има и от личната сметката на кметския наместник.

Иванка Николова не пожела да обясни защо е взела парите на селото. Полицията обаче има отговор.

"За да може да разплаща онлайн залаганията, в които е участвала активно. Друг е въпросът, че във филмовия сценарий, който се е родил в главата ѝ, е имало сюжетна линия с осъществяване на пътен инцидент, при който автомобилът, преобръщайки се в дере, се самозапалва", каза Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР - Бургас.

Майката на кметския секретар не знае дъщеря ѝ да има хазартна зависимост.

- БНТ: Очаквали ли сте го, само това ни кажете?

Златка, майка на Иванка Николова: Не. Оставете ме, моля ви се, не ме занимавайте с тези неща, аз съм достатъчно притеснена.

Жителите на селото казват, че са учудени, защото са имали доверие на Николова. Откраднатите пари са били проиграни на хазарт", поясни Цветелина Рандева.

Освен парите за дърва, Иванка Николова задигнала и близо 5000 лева дарения за ремонт на местната църква.

"Казаха ни, че и от парите за църквата е откраднала. Аз ги събирах от свещи, стотинка по стотинка, ние сме много малко село, толкова малко народ. За мен това е пълно престъпление. Просто нямам думи, не мога да го обясни. Имахме ѝ толкова доверие, като на човек, като на познат", каза Станка Богойчева, отговорник на църквата в с. Габър.

Виолета Арабаджиева, кметският наместник на селото, от когото Иванка Николова е копирала данните на дебитната карта и похарчила 1000 лева за залагания, не пожела да коментира колежката си под претекст, че има разследване.

- БНТ: С дървата на селото какво ще се случи?

- Дървата ще бъдат доставени. Всички дърва ще бъдат доставени на хората, въобще няма проблем с това.

- БНТ: Как ще бъдат платени?

- Дървата ще бъдат доставени, кметът е говорил с директора на горското, с превозвача. Как ще бъдат върнати, естествено от който ги е взел парите, ще бъдат върнати, пък кога, как ще бъдат върнати e друг въпрос.

Някои от жителите на с. Габър са изненадани.

"Учудва ме, не знам такова нещо, не съм чула досега такова нещо. Тя е добър човек, много е добра, има си детенце, идва си на работа", каза Сийка Иванова, жител на с. Габър.

Други пък не чак толкова.

"Тази иска просто затвор. Не такива условни някакви присъди, иска си затвор женицата. Преди години работеше към Зидарово – сега дали в пенсионерския клуб или в пощата, но оттам е задигнала още 8000 лева, значи това за нея е система", каза Станко Станков, жител на с. Габър.

Кметският секретар е била задържана за 24 часа. Сега по случая работи прокуратурата, която е повдигнала обвинение. Наказанието е до 6 години затвор.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Алексиев: Прекратяването на концесията на "Лукойл" ще има негативен ефект
Христо Алексиев: Прекратяването на концесията на "Лукойл" ще има негативен ефект
Йокич и още няколко сръбски звезди пропускат световното първенство по баскетбол
Йокич и още няколко сръбски звезди пропускат световното първенство по баскетбол