НОВИНИ

Удостоверенията за отпускане на помощи на ученици не са отпаднали, показа наша проверка

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:45, 24.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Удостоверенията за кандидатстване за еднократна помощ за ученици не са отпаднали. Това показа проверка на "По света и у нас". Миналия вторник заместник социалният министър Мая Василева обяви, че бележки няма да се изискват от семействата с деца във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Оказва се обаче, че това не е вярно.

Удостоверението от училище е задължително при кандидатстване за еднократна помощ за ученици преди 15 септември. Не всички директори обаче издават документа. За проблема ви разказахме на 10 юли. На 18 юли попитахме социалното и образователното министерство дали има решение по казуса.

"Това, което мисля е уточнено със социалното министерство, че за определените класове, които са включени сега в рамките на тази социална помощ, няма да се изискват такива бележки. Остават бележките след 1-ви и след 7-и клас", коментира министърът на образованието и науката Галин Цоков.

"Агенцията за социално подпомагане приема тези заявления без необходимостта да бъдат представени бележки. Като искам да подчертая, че те не отпадат за учениците от 1-ви и 8-и клас. За учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас няма такова изискване за представяне на бележки", каза Василева.

Десислава Горанова е майка на четвъртокласник. Разбрала е, че може да кандидатства за помощта без бележка. Но в социалната служба ѝ казват друго.

"Все още нямаме нареждане да не искаме бележки. Трябва бележка от училището. Но не всички училища дават тези бележки", казаха от социалната служба.

Десислава е изправена пред избор - да кандидатства за помощта след 15 септември, защото бележка тогава не й трябва, или да подаде заявлението с уговорки.

"Молбата ще седи в изчакване, докато някой не вземе решение дали ще искаме или няма да искаме бележки", казаха още от социалната служба.

Десислава ще получи писмена покана в 14-дневен срок да представи бележката от училище.

"Не знам след тези 14 дни дали заявлението ми ще бъде анулирано. Помолиха ме ако мога да си взема бележка и съответно да дойда с бележката. Тогава вече документите ми ще бъдат изцяло попълнени. Това двукратно, трикратно разкарване, особено в тези горещини е изключително неудобно", каза тя.

Не е ясно дали Десислава ще получи половината от помощта преди 15 септември.

"Все пак, покрай първия учебен ден обикновено се правят доста разходи. Ако дойде, добре дошла. Ако не, ще си планирам нещата според моите възможности", добави майката.

От социалното министерство отказаха среща с екипа ни. В писмена позиция обясниха, че са предложили удостоверенията за учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас да отпаднат. А решението се очаква с гласуването на бюджета за тази година. Докато това се случи бележките остават задължителни.

"Предвид установената практика, част от училищата да издават това удостоверение, а друга – не, от Агенцията е създадена организация, в случай че законодателната промяна бъде факт, заявленията, към които не е приложено такова, да бъдат разгледани по служебен ред. В тези случаи няма да е необходимо родителите да подават ново заявление".

От Министерството на образованието отказаха коментар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Вр удари Славия на собствен терен за първи успех през кампанията
Ботев Вр удари Славия на собствен терен за първи успех през кампанията
3 март или 24 май - значението на двете дати според историците
3 март или 24 май - значението на двете дати според историците