НОВИНИ

3 март или 24 май - значението на двете дати според историците

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:24, 24.07.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Едно от предложенията за промени в Конституцията постави под въпрос 3 март като най-важен национален празник за страната. Предложението 24 май да бъде националният празник на България не идва за първи път, но и този път на политическо ниво се превърна в спор, подобен на спора между русофили и русофоби.

33 години преди днешната дилема. Първият 3 март, отбелязан като най-големият празник на държавата. Повече от три десетилетия по-късно историците са разделени на две. Тези, които смятат, че нищо в честването на националния празник не трябва да се променя и тези, които подкрепят идеята 24 май да бъде националният празник на България.

"Да го поставим под въпрос и да го сменим само заради геополитиката в момента, конкретната геополитика - е проява на дълбок национален комплекс, комплекс за малоценност. Един комплекс, който ни кара да вярваме, че ние не сме извоювали държавността си, а някой друг ни я е дал, а истината не е такава", каза проф. Искра Баева, историк.

"Не, не, не, не става въпрос за никакъв комплекс, напротив. 3 март е денят на Санстефанския мирен договор, но реално българската държава се появява едва с Берлинския конгрес именно в средата на месец юли, когато трябва да бъде всъщност официалното начало, празнувано, на Третата българска държава. 24 май има много по-голяма традиция в своите чествания от 3 март. Започва да се празнува още няколко десетилетия преди Освобождението и той е истински народен граждански празник", каза доц. д-р Борис Стоянов, историк.

Погледът се насочи към 24 май - денят, който Деветото народно събрание превръща в официален празник. Дали той заслужава да е и национален - историците не са на едно мнение.

"Той е народен празник, празник на културата, празник на училището, на учениците, учителите. Или с други думи, това е народен празник. Националният празник е нещо по-различно. Националният празник има политически характер, защото той е свързан с националната държава, с възникването, с утвърждаването на националната държава", каза още проф. Искра Баева, историк.

"Този празник в най-голяма степен отбелязва историческия принос, който България има в европейската цивилизация. Става въпрос за една гордост - това, че ние имахме своята историческа мисия и ние я изпълнихме по един изключителен начин. А именно - превода и адаптирането на гръцкото православно християнство в света на южните и източните славяни", каза още доц. д-р Борис Стоянов, историк.

Аргументите на историците са едно, а до какво решение ще стигнат тези на политиците - тепърва предстои да видим.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удостоверенията за отпускане на помощи на ученици не са отпаднали, показа наша проверка
Удостоверенията за отпускане на помощи на ученици не са отпаднали, показа наша проверка
Пирин Благоевград привлече французин, минал през Дунав Русе
Пирин Благоевград привлече французин, минал през Дунав Русе