НОВИНИ

След репортаж по БНТ: Отпадат удостоверенията за отпускане на помощи за ученици

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:32, 18.07.2023
6632
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: pixabay
Слушай новината

Родителите на деца записани във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас могат да подават заявление за еднократна помощ без удостоверение от училището. Това става ясно седмица, след като в "По света и у нас" ви разказахме, че директори на училища отказват да издават бележки преди 15 септември и на практика родители не могат да кандидатстват за помощта.

Антоанета Петрова от Варна е майка на второкласник и осмокласник. Още при записването на по-голямото дете от училището ѝ дали бележка, с която може да подаде заявление за еднократна помощ. За по-малкото дете обаче не ѝ издали удостоверение.

"В системата детето се води ученик през 2022-2023 година, а по закон трябва да се води, че е записано за 2023-2024 година, което ще бъде отразено след 15 септември", каза Антоанета.

Тя още не е подала заявления за еднократната помощ за двете си деца. А подкрепата ще й е по-необходима преди начало на учебната година.

"Всички деца са задължени да носят униформи, което е доста голямо перо от бюджета, нали освен всичко друго", добави тя.

Министерствата на социалната политика и образованието са обсъдили проблема и са намерили решение.

"За учениците от втори, трети и четвърти клас няма такова изискване за представяне на бележки. Искам да подчертая, че те не отпадат за учениците от първи и осми клас", обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева.

Новината зарадва Антоанета.

"Остава за нас само да отидем до социалните. Нямало значение кое точно социално ще посетим. Може да сме на почивка и да не е по района на местоживеене", каза тя.

Изплащането на първата част от помощта ще започне след приемането на бюджета за тази година. Втората част семействата ще получат в началото на втория учебен срок. До края на следващата година се очаква да бъде завършена и новата система за всеобхватно проследяване на доходите. След изграждането й ще бъде възможно хората с пенсии под линията на бедност да получават добавка от социалното подпомагане.

"За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България. Това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането на нашата система за социално подпомагане", каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари в Пазарджик спасиха 6 деца, натровили се с алкохол, разредител за боя и отрова за мишки
Лекари в Пазарджик спасиха 6 деца, натровили се с алкохол, разредител за боя и отрова за мишки
Байерн Мюнхен обяви трансфера на Ким Мин-Дже
Байерн Мюнхен обяви трансфера на Ким Мин-Дже