НОВИНИ

Дрога, примесена с фентанил, отнема живота на десетки наркозависими

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 18.07.2023
8709
Чете се за: 04:32 мин.
Общество
Слушай новината

Дрога, примесена с фентанил – синтетичен аналог на хероина, отнема живота на наркозависими във Варна. По неофициална информация от два центъра за лечение на зависимости, само за седмица във Варна са починали 10 души след употреба на този наркотик.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, което е пет хиляди пъти по-силно от метадона, но и много по-евтин синтетичен продукт. Предозирането води до сигурна смърт, тъй като блокира дишането. По наша информация на пазара се предлага всякаква дрога, примесена с фентанил – за инжектиране, за вдишване, гелове за мазане и таблетки.

Ще го наречем Иван. Употребява наркотици от 2014 година и допреди девет месеца е приемал кокаин, амфетамини, метаамфетамини, екстази, трева и LSD. Знае, че понякога в дрогата има примеси, но не е сигурен дали е вземал фентанил. А и в повечето случаи не е имало значение.

"Сега като си говорим, аз знам какво е веществото, знам какво може да ми причини, но когато вляза в цикъл на употреба, вече не мисля подобни работи. Не ме интересува вече какво е, що е. Целта ми е да се надрусам", казва той.

Преди няколко месеца от центъра, където се лекува Иван, си тръгва момиче, което, за съжаление, отново посяга към наркотиците. Тя споделила на терапевтите си в центъра, че дрогата, която си е купила, не е чиста.

"Усещането вече било по-различно, ефектът е различен и не е това, което по принцип тя взима. Сменила е мястото, отишла е на трето място да си купи и тогава вече е било с летален изход. Впоследствие започва да се носи между тях мълва, че нещо не е наред", обясни Павел Павлов, ръководител на асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес".

Фентанилът е силно пристрастяващо болкоуспокояващо вещество - синтетичен опиат от рода на морфина.

"В Европа, както и в Америка, фентанилът е разпространен, защото е много евтин и се смесва с хероина. Дилърите правят огромни печалби. Разпространява се под всякаква форма. Тези, които го употребяват, не знаят, че използват фентанил. Те си купуват най-често кристали или хероин", каза проф. Снежана Златева, началник на Клиниката по токсикология във Военноморска болница – Варна.

"Тук се дозира на улицата. Абсолютно на случаен принцип, не се знае какво има вътре, как действа. Може да действа всякак, в зависимост как се смесва", посочи Павел Павлов.

Данните сочат, че от пролетта досега има девет починали наркозависими, но все още не е ясно дали причината е предозиране с фентанил. От полицията уточняват, че за първи път в края на май е установено наличие на аналози на фентанил във Варна.

"Има установени и задържани две лица, жени на 53 и 42 години от Варна. При операцията са иззети 200 грама аналог на фентанила. Това са около 1400 дози", каза Ирена Петричева, ОД на МВР – Варна.

Фентанилът е евтин, затова пласьорите на дрога го влагат във всичко, без да се замислят, че предозирането убива хора.

"Докато един зависим е жив, може да се оправи. Когато съм в етап на употреба или съм напът да употребя, изобщо не мисля какво мога да загубя. Най-малко живота си мисля, че мога да загубя", казва Иван.

А животът очаква Иван да се завърне и да го изживее - без дрога.

Репортери: Даниела Цекова, Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен обяви трансфера на Ким Мин-Дже
Байерн Мюнхен обяви трансфера на Ким Мин-Дже
В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски
В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски