НОВИНИ

Започна оценка на щетите след бурята във Врачанско

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 24.07.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Започна оценка на нанесените щети от бурята във Врачанско. Остава в сила обявеното частично бедствено положение в Бяла Слатина и селата Търнава, Попица и Търнак. Заради десетки паднали електрически стълбове, част от населените места са втори ден без електричество.

Рязане на прекършени дървета и клони, укрепване на разрушени покриви и керемиди и монтиране на електрически стълбове. Така премина днешният ден в Бяла Слатина и селата Търнава, Попица и Търнак, след като опустошителната буря нанесе сериозни щети.

"То не беше буря, то беше все едно си в миксер. На толкова години съм, аз такава буря за първи път виждам", каза Лили Стефанов, жител на Бяла Слатина.

От мощната стихия голям бор паднал и прекършил ел. стълб пред дома на Цветан. Всичко се срутило върху неговия покрив.

"Дирекът беше вътре в покрива, извадиха го, от енергото дойдоха. Това е проблема, че нямам застраховка на този имот", коментира той.

Само в с. Търнава засегнатите къщи са над 40. Мълния пробила покрива на къщата на Татяна, а силният дъжд успял да предотврати най-лошото - пожар. Отнесени са и покривни конструкции на две постройки в двора й.

"Нямам идея каква сила трябва да смъкне тия трегери на земята. Взимаме керемиди, тухли, от приятели и тъй, купуваш другото. Трябва да се живее по някакъв начин", каза Татяна.

От бурята са засегнати огради на детска градина и училище. В разчистването се включиха учители и малки доброволци.

"Трябва взаимно да си помогнем. 80% от колектива се отзова, като имаме както наши бивши, така и настоящи ученици, те се включват активно", обясни Галина Раловска, преподавател в ОУ "Хр. Ботев", с. Търнава.

"Това е нашето училище и трябва да е чисто и предпазено", каза Цветослава Лашовска, ученичка в ОУ "Хр. Ботев", с. Търнава.

От днес започна и оглед на засегнатите къщи от бурята.

"Минаваме сега набързо по всички адреси, които може да обиколим днес, ако трябва и утре ще се обикаля, за да може възможно най-бързо да реагираме и да бъде отпусната помощ на нуждаещите се лица. Евентуално ако бъде отпусната такава помощ, по-късно могат да кандидатстват за помощ от общината, от фонд “социална закрила”, защото се касае за бедствие", заяви Ани Цанова, соц. работник в с. Търнава

Втори ден екипи на енергодружеството работят по възстановяване на електрозахранването. Без електричество са все още части от Бяла Слатина, Търнава и Търнак.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов пред БНТ: ЦСКА е доказана марка в Европа
Филип Филипов пред БНТ: ЦСКА е доказана марка в Европа
Ботев Вр удари Славия на собствен терен за първи успех през кампанията
Ботев Вр удари Славия на собствен терен за първи успех през кампанията