НОВИНИ

Асен Василев: Отнемането на концесията на "Росенец" трябва да е добре обмислено

bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 25.07.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане. Това каза министърът на финансите Асен Василев, който беше изслушан по темата в бюджетна комисия на парламента.

Процесът по прекратяването на концесията е сложен и изисква участие на различни институции.

"Моят съвет към вас би бил наистина да се направи един обстоен преглед и доклад как този процес да протече, така че националната сигурност да не е застрашена, така че да останат ниски цените на пазара. Имаме списък от това какво прави "Лукойл" като концесионер - обезпечаване, измервателни уреди са сложени на входа на пристанището, но не са част от консесията и т.н.", каза Василев.

По думите му е гарантирано 24-часово присъствие на Агенция "Митници", НАП, Гранична полиция, както и наблюдение и измерване. Не липсваха и критики.

"Българската държава винаги е била там. Но ако българската държава не си е свършила работата, защо ще занимаваме парламента? Има си прокуратура и следствие, да ги арестуват, ако трябва, да си носи, който трябва, отговорност", коментира проф. Румен Гечев, БСП.

Депутати предлагат и спешно да се смени представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас". Василев повдигна и въпроса с изтичащата дерогация за внос на руски петрол в края на годината.

"Компанията да представи план как стига до нула руски петрол в края на годината. Без това да доведе до недостиг на петролни продукти у нас", каза той.

Делян Добрев от ГЕРБ поиска да се задължи правителството да премахне дерогацията. В предлагания текст се предвижда в срок от 7 дни правителството да предприеме действия за отмяна на изключението.

"Аз твърдя, че за тези година и половина Лукойл прибраха от България милиарди, които отидоха за Русия, за да финансират режима на Путин и войната в Украйна", заяви Добрев.

Министърът на икономиката Богдан Богданов обаче коментира, че тепърва трябва да се вземе това решение. Но въпреки дискусиите сега, той е убеден, че проблеми с доставките няма да има.

"Цените на горивата в България са на едни от най-добрите цени заради спада на суровините, така че не очакваме да има сътресения на българския пазар", обясни Богданов.

Той заяви и че целта на държавата e да осигури повече прозрачност по темата с "Росенец".


По темата работят: Цветелина Катанска, Здравка Русева, Виолета Русенова

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конституционната комисия реши РСМ да започне процедурата за промени в основния закон
Конституционната комисия реши РСМ да започне процедурата за промени в основния закон
Приет е планът за продължение на метрото до "Студентски град"
Приет е планът за продължение на метрото до "Студентски град"